Europese beurzen likken hun wonden

Een trader houdt schermen in het oog op de Deutsche Börse in Frankfurt. ©EPA

Na de mokerslagen van donderdag krabbelen de Europese beurzen gezwind recht. De Euro Stoxx 50 wint ruim 5 procent.

De Bel20 zit op dezelfde lijn met omstreeks 14.40 uur een klim van 5,8 procent. De index wordt afgeremd door UCB , dat met tegenvallende onderzoeksresultaten kwam.

Donderdag verloren de Europese beurzen gemiddeld 12,4 procent. De Bel20 incasseerde het grootste dagverlies uit zijn geschiedenis, 14,2 procent. Voor Wall Street was het de slechtste dag in meer dan drie decennia met 9,5 procent verlies voor de S&P500.

De oorzaak: het coronavirus en de wereldwijde impact op de economie. En ook voor een deel ontgoocheling over de respons van centrale banken, in het bijzonder van de ECB.

De Aziatische beurzen reageerden vanmorgen fel, maar de verliezen zwakten wel wat af tegen de slotbel. De beurs van Sydney eindigde zelfs met 4,4 procent winst. Ook de Europese beurzen doen het prima. Ze maken hun recordverliezen van donderdag al voor zowat de helft goed.

Social distancing

De Europese beurzen stevenen niettemin op hun slechtste week sinds 2008 af. Het weekverlies van de Euro Stoxx 50 bedraagt - ondanks het herstel van vandaag - nog altijd meer dan 15 procent.

In meer en meer Europese landen valt het openbaar leven stil. Ook ons land heeft besloten dat scholen tot de Paasvakantie dicht blijven en dat bars en restaurants vanaf middernacht de deuren moeten sluiten.

Die toenemende ‘social distancing’ – het beperken van sociale contacten – is een van de redenen waarom JPMorgan nu een veel sterkere ontwrichting van de Amerikaanse en Europese economie verwacht. Hoofdeconoom Bruce Kasman ziet de economie van de eurozone in het eerste kwartaal met 1,8 procent krimpen op jaarbasis en met 3,3 procent in het tweede kwartaal. Voor de VS verwacht hij achtereenvolgens 2 en 3 procent krimp (op jaarbasis).

Om gigantische koersvallen te vermijden hebben de beurswaakhonden van Italië en Spanje besloten het shorten van bepaalde aandelen te verbieden. In Spanje gaat het om 69 aandelen, in Italië om 85. Marktpartijen wijzen er dan weer op dat het beursherstel van vandaag deels aan deze verboden te danken is en dus deels technisch is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud