Advertentie
Advertentie

Europese beurzen op hoogste peil in vier jaar

©REUTERS

De Europese beurzen koersen voor de zevende week op acht hoger en tikken schier geruisloos het hoogste peil sinds april 2015 aan.

Het is zonder veel tromgeroffel verlopen, maar de Europese beurzen noteren op het hoogste peil sinds maart 2015. Tenminste de Euro Stoxx50  , de korf steraandelen van de eurozone. Die koerst 0,3 procent hoger op 3.717 punten, het hoogste peil sinds april 2015 (zie grafiek).

Beleggers vrezen niet langer een recessie, wel hebben ze schrik het beursfeestje te missen.

De belangrijkste reden voor de eindejaarsrally van de Europese beurzen is in vier letters samen te vatten: FOMO, 'fear of missing out'. Beleggers vrezen niet langer een recessie, wel hebben ze angst het feestje te missen.

BlackRock-topman Larry Fink, de invloedrijkste belegger ter wereld, voorspelde dit voorjaar al een 'melt-up' op de beurzen omdat centraal bankiers alle 'risicovrije' obligaties tot rentevrij risico gereduceerd hebben

LVMH

Ook de samenstelling van de aandelenkorven speelt een belangrijke rol. Net als de Amsterdamse AEX profiteert de Euro Stoxx50 de jongste jaren van de sterke prestatie van het Nederlandse steraandeel ASML, terwijl ook de hoge vlucht van LVMH - de Franse wereldmarktleider in luxe - een boost geeft. Na de bekendmaking van de miljardenovername van Tiffany maandag rijgt LVMH de recordkoersen aan elkaar.

De Bel20  wordt de jongste jaren wat afgeremd door de mindere prestatie van zwaargewicht AB InBev. Dit jaar was er beterschap, tot de biergigant vorige maand opnieuw een krimpende verkoop moest opbiechten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud