Europese beurzen trappen 2019 dieprood af

Of er dit jaar een remonte komt, hangt voor een groot deel af van de autosector. ©AFP

Zwakke Chinese data wakkeren bij beleggers de zorgen over de wereldeconomie aan.

Wie dacht dat de Europese beurzen na een beroerd 2018 rijp waren voor een remonte komt bedrogen uit. Ook de start van 2019 is dieprood: de Bel20 , de barometer van de Brusselse beurs, ging meteen 2 procent lager. Alle aandelen doken in het rood.

Ook Londen, Parijs, Frankfurt en Amsterdam noteerden bij het begin van de handelsdag 1,5 tot 2 procent lager, net als de EuroStoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone.

China

De eerste macro-economische indicator van 2019 was voor beleggers meteen een niet zo vriendelijke herinnering dat het met de wereldeconomie de verkeerde kant dreigt uit te gaan. Afgaand op een invloedrijke vinger aan de pols van de Chinese verwerkende nijverheid (Caixin), krimpt de industriële activiteit in de tweede grootste economie ter wereld voor het eerst sinds mei 2017. 

Dat voedt bij beleggers de vrees voor een scherp vertragende wereldeconomie. De Chinese centrale bank blijft nochtans geld in de economie pompen, maar dat lijkt vooral een zeepbel in lokaal vastgoed en overheidspapier te voeden en weinig verschil te maken voor de reële economie. 'Het Chinese geldbeleid faalt', kopt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zelfs onomwonden.

Beleggers vluchten in staatspapier van de kernlanden van de eurozone, in 2018 al een schaarse rendabele investering. De koopgolf in Bunds stuurt de Duitse lange rente 8 basispunten lager naar 0,16 procent, het laagste peil sinds april 2017.

Autosector

De Europese beurzen surplacen nu al vier jaar. Of er dit jaar beterschap komt, zal van twee doorslaggevende maar op dit ogenblik door beleggers uitgespuwde sectoren afhangen: banken en auto's.

Wall Street hield lange tijd veel beter stand, maar ook daar mondde de onrust over een groeivertraging eind vorig jaar uit in een onwaarschijnlijk wilde beursrit rond Kerstmis

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud