Europese beurzen verliezen ruim 8 procent in zeven dagen

Trader op Wall Street.

Aandelen krijgen ook woensdag een tik. Steeds meer bedrijven waarschuwen voor de impact van het coronavirus.

De Euro Stoxx 50  gaat kort na opening 1,6 procent in het rood. De Bel20  krijgt een grotere klap van 2,4 procent. Het gemiddelde Europese aandeel heeft in zeven opeenvolgende sessies 8,2 procent verloren.

Beleggers zijn nerveus over de impact van het coronavirus op de wereldeconomie. In Europa waarschuwden bedrijven woensdag voorbeurs voor de impact van het virus. Steeds meer bedrijven beginnen de impact ook te becijferen, voor zover dat mogelijk is. Daarbij houden ze enkel rekening met de besmetting in China, maar nog niet met die in steeds meer Europese landen.

De chemiereus Solvay  raamt de impact op 25 miljoen euro, de milieugroep Suez  heeft het over een factuur van 30 à 40 miljoen euro en de voedingsgroep Danone  zegt dat corona 100 miljoen euro omzet in het eerste kwartaal wegsnijdt. Ook de whiskeyproducent Diageo  waarschuwde voorbeurs voor de impact van corona.

Stimulus

Beleggers beginnen stilaan naar de centrale banken te kijken voor signalen van bijkomende stimulus in reactie op de economische impact van corona. 'We volgen de situatie op de voet, maar het is nog te vroeg om te bepalen of het virus onze vooruitzichten beïnvloeden', zei Richard Clarida, vicevoorzitter van de Federal Reserve. De futures houden alleszins rekening met Amerikaanse renteverlagingen.

In Hongkong gaat de regering over tot budgettaire stimulus: elke inwoner ouder dan 18 jaar krijgt een cheque van 10.000 Hongkong dollar, omgerekend 1.179 euro.

De inzinking van de beurs trekt de aandacht van de Amerikaanse politici. 'De aandelenbeurs begint er voor mij goed uit te zien', tweette president Donald Trump maandagavond, alluderend op koopjes. De democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren zegt dat de uitschuiver op de beurzen 'nog maar het tipje van de ijsberg is' wegens de groeiende economische bedreiging van corona.

Over de voorbije vier beurssessies is de wereldwijde beurswaarde met 3.000 miljard dollar geslonken, berekende Reuters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud