Europese Centrale Bank zet stap naar onbeperkte obligatieaankopen

ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) kan voortaan meer dan een derde van de staatsobligaties van een land kopen. Maar ze gaat nog niet zover als de Amerikaanse centrale bank.

De ECB schrapt in haar nieuw aankoopprogramma van 750 miljard euro de limiet die bepaalt dat ze maximaal een derde van de uitstaande obligaties van een land mag kopen. Dat staat in een juridisch document dat ze heeft gepubliceerd. 'We tolereren geen risico voor de vlotte transmissie van het monetair beleid in alle landen.'

Die beslissing schrapt bijna alle beperkingen.
Frederik Ducrozet
ECB-watcher Bank Pictet

'Die beslissing schrapt bijna alle beperkingen op de aankoop van activa', zegt Frederik Ducrozet, ECB-watcher van Bank Pictet. ECB-voorzitster Christine Lagarde had vrijdag al gezegd dat de ECB 'zelfopgelegde limieten' zou herzien als die een belemmering vormen. De Europese obligatiemarkten reageren positief op de beslissing van de ECB. De langetermijnrente daalt in alle belangrijke landen van de eurozone, maar vooral in Zuid-Europa.

Flexibiliteit

De ECB besliste vorige week voor 750 miljard euro extra obligaties aan te kopen om de impact van de coronacrisis op de economie te beperken. Daardoor dreigt ze van sommige landen meer dan een derde van de uitstaande schuld in handen te krijgen. Om voldoende flexibiliteit te behouden schrapt de ECB nu die limiet van een derde.

Dat betekent niet dat alle beperkingen op de obligatieaankopen van de ECB zijn weggevallen. Belangrijk is dat de verdeelsleutel voor de aankopen van staatsobligaties per land blijft bestaan. De aankopen zijn afhankelijk van de participatie van elke nationale centrale bank in het kapitaal van de ECB.

Omdat de Duitse Bundesbank als centrale bank van de grootste economie van de eurozone de grootste participatie heeft, koopt de ECB het meest Duits papier. Die verdeelsleutel wordt wel flexibel toegepast. De ECB kan er dus alleen tijdelijk van afwijken.

Krachtig wapen

De Amerikaanse centrale bank kondigde vorige week aan dat ze klaarstaat om zonder beperking staatsobligaties en herverpakte hypotheken aan te kopen. De ECB gaat voorlopig niet zover. Vooral de Duitse en Nederlandse centraal bankiers zijn tegen onbeperkte obligatieaankopen.

De ECB houdt een krachtig wapen - het OMT-programma - op zak. Onder dat programma kan ze onbeperkt obligaties opkopen van probleemlanden, bijvoorbeeld Italië of Griekenland. Het voordeel van dat programma is dus dat onbeperkte en gerichte steun aan specifieke landen mogelijk is. De ECB heeft dat wapen, dat bestaat sinds de 'whatever it takes'-toespraak van ex-ECB-voorzitter Mario Draghi in 2012, nog nooit gebruikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud