Europese economie koelt af in 2018

Een afzwakkende groei is ammunitie voor de 'beren', beleggers die vinden dat de Europese beurzen over hun piek heen zijn ©EPA

De vrij sombere outlook van de Europese bedrijfsleiders brengt de schaarse hardliners in de Europese Centrale Bank in de verdrukking.

Op het eerste gezicht brengt de belangrijkste vinger aan de pols van de Europese economie goed nieuws: de vertraging in het eerste kwartaal is gestopt. Dat leert de barometer van het onderzoeksbureau Markit, dat elke maand een kleine 5.000 Europese bedrijven polst naar hun inschatting van de economie en het orderboekje. 

Uit die rondvraag distilleert Markit een index: die stabiliseerde in april op 55,2 punten. Eerder in 2018 had een terugval van de barometer bij beleggers de vrees aangescherpt dat de Europese economie na een verrassend sterk herstel in 2017 over haar piek heen was

Let wel: met een notering van 55 punten blijft de Europese economie tegen een stevig tempo van ongeveer 0,5 procent op kwartaalbasis groeien.

Maar toch zijn er wolkjes aan de lucht. Voor beleggers is een afzwakking van de groei sowieso geen goed nieuws omdat er dan ook meer kans is op tegenvallende bedrijfsresultaten. De Amerikaanse grootbelegger Ray Dalio heeft er miljarden voor over om te gokken dat Europese beleggers te hard van stapel lopen

Bovendien zijn er ook in het rapport voor april enkele signalen dat de economie van de eurozone aan een afkoeling toe is. De groei van het orderboekje van het Europese bedrijfsleven is tot het laagste niveau in 15 maanden gezakt.

Positief is wel dat bedrijven ook een verzwakking van de grondstoffenprijzen melden. De toename van de inputprijzen, zeg maar de 'inflatie aan de fabriekspoort', is naar het laagste niveau sinds september gezakt. 

Duiventil

UBS-hoofdeconoom Reinhard Cluse stipt aan dat de zwakkere indicatoren munitie geven aan de 'duiven', Europese centraal bankiers die de stimulus het liefst zo lang mogelijk voortzetten. 'Gelet op de zwakkere data is de kans groot dat de Europese Centrale Bank op veilig speelt en in het vierde kwartaal van 2018 de stimulus verlengt.'

Gelet op de zwakkere data is de kans groot dat de Europese Centrale Bank op veilig zal spelen en in het vierde kwartaal van 2018 de stimulus zal verlengen
Reinhard Cluse
UBS-hoofdeconoom

De ECB kocht sinds maart 2015 voor 2.369 miljard euro overheids- en bedrijfsschulden op, in een voorlopig weinig succesvolle poging een scheut inflatie te creëren.

Zelfs typische hardliners in de raad van bestuur van de centrale bank, zoals de Duitser Jens Weidmann, lieten zich onlangs vrij gematigd uit. Weidmann liet weten comfortabel te zijn met de huidige marktconsensus die pas rond midden 2019 een eerste renteverhoging plant. 

Zelfs dat scenario kan wel eens optimistisch zijn. ECB-voorzitter Mario Draghi heeft al herhaaldelijk verklaard dat er geruime tijd zal verlopen tussen het einde van de stimulus en een eerste renteverhoging. Met andere woorden: als de stimulus eind dit jaar verlengd wordt, verschuift ook het einde van de nulrente naar ten vroegste diep in 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud