Europese economie veert licht op

Een fabriek van Renault in Frankrijk. De lichte groeiversnelling in de eurozone is vooral te danken aan de heropleving van de Franse industrie. ©AFP

Het is echter te vroeg om van een duidelijke heropleving te spreken en daarom blijft extra stimulus van de Europese Centrale Bank waarschijnlijk.

De economische groei in de eurozone is in augustus heel lichtjes gestegen, blijkt uit de maandelijkse peiling van het onderzoeksbureau IHS Markit bij 5.000 ondernemingen. De zogenaamde PMI-indicator steeg in augustus met 0,3 punt naar 51,8 punten. Economen hadden een daling naar 51,2 punten voorspeld.

De lichte verbetering van de conjunctuur is vooral te danken aan de heropleving van de Franse industrie. In Duitsland en de eurozone als geheel blijft de industriële activiteit dalen, al is de terugval iets kleiner dan in juli.

Achilleshiel

De nieuwe cijfers geven aan dat een krimp van de Europese economie in het derde kwartaal onwaarschijnlijk is.
Bert Colijn
ING

'De industrie blijft de achilleshiel van de hele regio', beklemtoont ING-econoom Bert Colijn. De industrie ondervindt veel meer dan de dienstensector de impact van de handelsoorlog tussen de VS en China en de groeivertraging van de wereldeconomie.

Toch is Colijn opgetogen over de nieuwe cijfers. 'Kleine overwinningen moeten we vieren. De lichte stijging van de PMI-indicator lucht op, want analisten hadden een verdere daling voorspeld. De nieuwe cijfers geven aan dat een krimp van de Europese economie in het derde kwartaal onwaarschijnlijk is.' Een PMI-indicator boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector.

ECB

IHS Markit waarschuwt voor overdreven optimisme. 'We verwachten nog steeds dat de economie in het derde kwartaal maar met 0,1 tot 0,2 procent groeit', zegt hoofdeconoom Chris Williamson. 'Het lijkt erop dat de ondernemingen zich schrap zetten voor een lange periode van zwakte en daarom niet happig zijn om meer mensen aan te werven.'

Naar alle waarschijnlijkheid is de lichte versnelling van de groei voor de ECB onvoldoende om de geplande extra stimulus weer op te bergen. De ECB zal op 12 september bijna zeker de rente verlagen om de lage groei en inflatie op te krikken.

Pessimisme groeit bij Vlaamse bedrijfsleiders

Uit een bevraging van de ondernemersorganisatie Voka bij 500 Vlaamse ondernemingen blijkt dat één op de vijf de komende zes maanden een krimp in de bedrijfsactiviteit verwacht. Dat is het hoogste cijfer in zes jaar. Anderhalf jaar geleden ging maar 7 procent uit van een dalende activiteit.

De export van Vlaanderen naar Duitsland (grootste handelspartner) en het Verenigd Koninkrijk (vierde grootste handelspartner) staat vandaag al onder druk. Voor het Verenigd Koninkrijk ziet bijna één op de twee (45%) bedrijven hun uitvoer afnemen. 

'Tenzij de Duitse economie zich op korte termijn herstelt en een no-dealbrexit alsnog afgewend wordt, valt een recessie in België allicht moeilijk te vermijden', zegt Bart Van Craeynest, de hoofdeconoom van Voka.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud