Europese gezinnen sparen meest in negen jaar

©ANP

Consumenten worden voorzichtiger omdat de economische conjunctuur verslechtert, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België.

De gezinnen van de eurozone hebben in het tweede kwartaal 13,3 procent van hun inkomen gespaard, tegenover 13 procent in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Het is van begin 2010 geleden dat de huishoudens nog een zo groot deel van hun inkomen opzij zetten.

De stijging van de spaarquote is volgens Vanden Houte volkomen normaal. 'Ze is in lijn met de conjunctuur. De meeste conjunctuurindicatoren zijn sinds begin 2018 gedaald.'

Vanden Houte merkt op dat de vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn verslechterd. 'De vraag naar interimarbeid daalt en verscheidene industriële ondernemingen danken personeel af. Daarom wordt de consument voorzichtiger.' 

Het gezinssparen bereikte tijdens de zware recessie van 2009 een piek van meer dan 14 procent. Veel Europese gezinnen hielden toen de vinger op de knip omdat ze vreesden hun job te verliezen. De spaarquote bereikte eind 2012 en begin 2018 een dieptepunt van 11,9 procent.

Impact ECB

Ralph Hamers, de CEO van ING, verwees onlangs naar de Europese Centrale Bank (ECB). 'De negatieverentepolitiek van de ECB maakt mensen zo onzeker dat ze nog meer geld opzij zetten dan vroeger.' Als dat klopt is het soepel geldbeleid contraproductief, omdat een stijging van het sparen een negatieve invloed heeft op de consumptie.

Vanden Houte vindt het voorbarig om een duidelijk verband te zien tussen de zeer lage rente en het stijgende gezinssparen. 'De depositorente van de ECB is al sinds 2014 lager dan nul.'

Eurostat gebruikt een ruime definitie van sparen. Het houdt niet alleen rekening met vers geld op spaarboekjes. Ook aankopen van beleggingsproducten als aandelen en obligaties en uitgaven voor nieuwbouw en renovatie worden meegeteld.

Er zijn nog geen aparte cijfers beschikbaar van het Belgische gezinssparen in het tweede kwartaal. Landgenoten hebben in het eerste kwartaal 12,9 procent van hun inkomen opzijgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud