Europese groei is stilgevallen

De scherper dan verwachte vertraging van de Europese economie plaatst ECB-voorzitter Mario Draghi voor een dilemma. ©REUTERS

De zwakke economie vormt een dilemma voor de Europese Centrale Bank, die net begonnen is de jarenlange stimulus terug te draaien.

De Europese economie is tot stilstand gekomen. Dat leert de invloedrijkste barometer van de eurozone, de maandelijkse rondvraag van het onderzoeksbureau IHS Markit bij duizenden inkoopmanagers. Uit die rondvraag wordt de PMI-index (purchasing managers index) gepuurd. Die zakte in januari voor de industrie van 51,4 naar 50,5 punten. Dat is ternauwernood boven 50 punten, de grens tussen een groei en een krimp van de activiteit.

Inclusief de dienstensector is er met een PMI op 50,7 punten, van 51,1 punten in december, nauwelijks nog sprake van groei. 

Een grote verrassing is de terugval niet: de Italiaanse economie is al in een recessie gesukkeld, de Duitse kon het R-woord maar ternauwernood vermijden.

Dilemma

De scherpe terugval plaatst de Europees centraal bankiers voor een dilemma. Die kunnen moeilijk blijven volhouden - zoals voorzitter Mario Draghi zelf en hoofdeconoom Peter Praet lang deden - dat de groeivertraging in de eurozone een tijdelijk fenomeen is. 

De jongste tijd benadrukken Draghi & co. dan ook dat de stimulus verre van voorbij is, ook al koopt de centrale bank geen extra schulden meer op. Omdat er elke maand schulden op de tot meer dan 4.700 miljard euro gezwollen balans vervallen, blijft de ECB nog voor enkele miljarden per maand schulden kopen om te vermijden dat de balans zou krimpen.

Ook het eerste kwartaal dient zich zwak aan. Het doet de vraag rijzen of de groeivertraging nog wel tijdelijk genoemd kan worden
Bert Colijn
ING-econoom

En vooral: de centraal bankiers benadrukken dat de beleidsrente nog langer nul kan blijven, mogelijk zelfs tot in 2020. Tot wanhoop van de door beleggers al jaren verguisde Europese banken, die door het jarenlange nulrentebeleid de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - uitgehold zien. 

Kortom: de persconferentie van Mario Draghi - deze middag om half drie - belooft het betere verbale bochtenwerk op te leveren. 'Deze data voeden de groeizorgen waar de ECB zich over moet buigen', zegt ING-econoom Bert Colijn. 'Ook het eerste kwartaal dient zich zwak aan en doet de vraag rijzen of de groeivertraging nog wel tijdelijk genoemd kan worden.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud