Europese groei stelt teleur

©REUTERS

In het zesde jaar nulrente lijkt de Europese groei weer te vervallen in een teleurstellende kruissnelheid.

Kon de strenge winter nog als excuus ingeroepen worden voor een zwak eerste kwartaal, dan is nu stilaan duidelijk dat de groeivertraging van de Europese economie na een verrassend sterk 2017 geen tijdelijk fenomeen is. 

Na teleurstellende prestaties van de Franse en de Belgische economie over het eerste kwartaal, blijkt nu de eurozone in zijn geheel onder de verwachtingen te hebben gepresteerd deze lente. De eerste raming van de cijferaars van Eurostat leert dat de groei op 0,3 procent bleef steken, minder dan de 0,4 procent waar economen gemiddeld op rekenden. Jaar op jaar vertraagde het groeitempo van 2,5 naar 2,1 procent.

Het vat met excuses lijkt stilaan uitgeput om de tragere groei als tijdelijk af te doen
Bert Colijn
ING-econoom

'Het vat met excuses lijkt stilaan uitgeput om de tragere groei als tijdelijk af te doen', zegt ING-econoom Bert Colijn. 'Het kan zijn dat het nog altijd tijdelijk is, maar het is duidelijk dat de snelheid nu algemeen lager is.'

Colijn stipt aan dat de handelsoorlog met de Verenigde Staten al sporen laat, in de vorm van een lager ondernemersvertrouwen. Bedrijfsleiders die de toekomst minder positief tegemoet zien, zijn minder geneigd stevig te investeren.

Een tweede factor zijn de gezinnen, die - zeker in Frankrijk - afgelopen kwartaal de armen lieten hangen. Vandaag liet Eurostat weten dat de Europese inflatie is opgelopen tot 2,1 procent.

'De stijging van de energiefactuur was voor veel gezinnen waarschijnlijk groter dan de stijging van het loon', geeft Colijn aan. Met andere woorden: gezinnen zagen hun koopkracht reëel dalen en hielden de vinger op de knip.

Ogenschijnlijk kan de Europese Centrale Bank (ECB) nu achterover leunen. Na bijna 2.500 miljard stimulus sinds maart 2015 - via de bulkinkopen van overheids- en bedrijfsschulden - lijkt de inflatiedoelstelling van 2 procent eindelijk bereikt. 

Niet zo snel. De Europese centraal bankiers beschouwen de dure energie - hoe pijnlijk ook voor veel consumenten - als een tijdelijk fenomeen. De kerninflatie, de index van de levensduurte zonder energie en voeding, bleef met 1,1 procent hardnekkig laag. 

De conclusie is duidelijk: de tegenvallende groei en de hardnekkig late kerninflatie geven centraal bankiers het perfecte excuus om de rente tot diep in 2019 op nul te betonneren, wat voorzitter Mario Draghi vorige week nog eens onderstreepte.

Met andere woorden: na de recente zesde verjaardag van het nulrentebeleid - Draghi verlaagde de depositorente op 11 juli 2012 tot nul - is de kans groot dat er, tot chagrijn van spaarders, ook een zevende verjaardag komt

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud