Europese groei valt bijna stil

De groeimotor in Europa valt bijna stil. ©EPA

Italië en Frankrijk doen de Europese economische motor sputteren.

Eurostat meldt vrijdag op zijn website dat de groei in de eurozone en de Europese Unie (EU) in het vierde kwartaal met 0,1 procent is gestegen (kwartaal op kwartaal). Dat was slechter dan verwacht, want economen hadden een klim van 0,2 procent voorzien. In het derde kwartaal was er nog sprake van een expansie van 0,3 procent in beide zones. Jaar op jaar groeide de eurozone met 1 procent en de EU met 1,1 procent. 

Italië en Frankrijk

Twee zwaargewichten in de twee unies - Frankrijk en Italië - deden het slecht. De Franse economie dook met 0,1 procent in het rood, terwijl economen rekenden op een klim van 0,2 procent. Het lijkt erop dat de krimp alles te maken heeft met de pensioenhervorming die Macron probeert door te voeren. De Franse vakbonden legden het openbaar vervoer in het land plat, alsmede een groot deel van de petroleumraffinage. Juist die raffinage is volgens het Franse bureau voor de statistiek (Insée) een belangrijke factor in de fikse terugval van 1,6 procent in de verwerkende nijverheid.

Daarnaast teerden bedrijven vooral op hun voorraden in plaats van extra te produceren, wat leidt tot lagere groeicijfers. Wanneer hiervoor gecorrigeerd wordt, zou de Franse economie met 0,3 procent zijn gegroeid. Verder ging Italië met een fikse 0,3 procent achteruit.

De matige groeicijfers duwden de Europese beurzen verder in de min. Het gemiddelde Europese aandeel noteert 0,7 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud