Europese rentes op diepterecord na opgemerkte speech van Draghi

Mario Draghi (l.) naast Janet Yellen van de Federal Reserve. ©Bloomberg

De langetermijnrentes in de eurozone verkenden gisteren nieuwe diepterecords. Met dank aan ECB-voorzitter Mario Draghi, die de deur openzette naar een verdere versoepeling van zijn beleid.

De nieuwe handelsweek was nauwelijks aangebroken of de Europese rentes verkenden meteen nieuwe diepterecords. De Duitse langetermijnrente daalde gisteren tot 0,93 procent. De rente op Belgisch tienjaarspapier daalde even tot 1,26 procent.

In heel de eurozone zijn de rentes het voorbije jaar spectaculair gedaald (zie tabel). Zelfs voormalige probleemlanden als Spanje en Italië kunnen vandaag bij de belegger aankloppen met een rendement van respectievelijk 2,27 en 2,48 procent. Nauwelijks een jaar geleden lag de gevraagde vergoeding nog zo’n 2 procentpunten hoger.

Ook de Europese beurzen schoten de week sterk uit de startblokken. De brede Stoxx Europe 600 ging 1,1 procent hoger. De euro daalde even onder 1,32 dollar, tot het laagste peil van de eenheidsmunt in een jaar tijd.

De markten toonden zich gisteren vooral in de ban van een speech van Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De Italiaan nam vrijdagavond laat onze tijd het woord in Jackson Hole, het bergdorpje in de Amerikaanse staat Wyoming waar jaarlijkse de belangrijkste conferentie voor centraal bankiers plaatsvindt.

Wat was er zo opmerkelijk aan Draghi’s speech?

Voor zijn gehoor van centraal bankiers, ministers van Financiën en topeconomen had Draghi dit weekend twee opmerkelijke passages in petto. Ten eerste hield de voorzitter een pleidooi voor een ‘meer groeivriendelijk’ begrotingsbeleid in de eurozone. Draghi lijkt daarmee de kant te kiezen van de voorstanders, vooral in Rome en Parijs, van minder harde besparingen.

Ten tweede - en nog veel belangrijker - erkende Draghi in zijn speech voor het eerst dat de ECB zich zorgen maakt over de forse daling van de inflatieverwachtingen deze zomer. Tot nog toe hield de Italiaan elke maand op zijn persconferentie staande dat die inflatieverwachtingen ‘goed verankerd’ zijn, ondanks de forse daling van de inflatie naar 0,4 procent. Draghi gaf vrijdag dus toe dat de ECB moeite ondervindt haar enige doelstelling - op middellange termijn een inflatie van ‘minder dan, maar dicht bij 2 procent’ - in te lossen.

‘Wij erkennen die ontwikkelingen en zullen alle beschikbare instrumenten binnen ons mandaat gebruiken om de prijsstabiliteit te garanderen’, klonk het. Met die ene goed gemikte quote liet Draghi de markt verstaan dat de deur openstaat naar een verdere versoepeling van het monetaire beleid.

Wat kan de ECB doen?

Het is nog maar van juni geleden dat Frankfurt een heel pakket maatregelen aankondigde om de chronisch lage inflatie in de eurozone aan te pakken en de economie te stimuleren. De reeds historisch lage beleidsrente van 0,25 procent werd nog verlaagd naar 0,15 procent. En de ECB introduceerde als eerste grote centrale bank in de wereld een negatieve depositorente, wat betekent dat banken moeten betalen om geld ’s nachts te ‘mogen’ parkeren in Frankfurt.

Voorts zegde de ECB een nieuw rondje goedkope kredieten toe aan de banken, wel met de uitdrukkelijke voorwaarde dat het kapitaal naar de reële economie moet vloeien. Dat programma start volgende maand. Tot slot kondigde Draghi in juni aan dat er een aankoopprogramma voor bedrijfsobligaties in de steigers staat. ‘Onze voorbereidingen voor dat programma vorderen snel’, liet de voorzitter vrijdag optekenen. Die verwijzing liet beleggers gisteren dromen dat er nu snel een programma van kwantitatieve versoepeling (QE) zit aan te komen.

Wat is kwantitatieve versoepeling?

Bij een kwantitatieve versoepeling drukt een centrale bank geld om obligaties op te kopen op de markt. Onder meer in de VS en Japan kochten de centraal bankiers de voorbije jaren massaal obligaties op. Dat drukt de rente, wat de economie zuurstof geeft. Het mandaat van de ECB verbiedt officieel dat er geld gedrukt wordt om schulden te financieren. Vooral in Duitsland bestaat er een grote weerstand tegen die praktijk uit vrees dat de massale geldcreatie tot een opstoot van inflatie zal leiden.

Maar zelfs bij de Bundesbank zijn de geesten aan het rijpen dat er iets moet gebeuren om de chronisch lage inflatie en de amechtige groei in de eurozone aan te wakkeren. Beleggers zetten er dan ook steeds meer op in dat de ECB uiteindelijk verplicht zal zijn de ‘bazooka’ van een inkoopprogramma in te zetten.

Wat zal het effect zijn van een kwantitatieve versoepeling?

Er bestaat veel discussie over de vraag in hoeverre een inkoopprogramma van bedrijfsobligaties de Europese economie zal stimulren. Vooral omdat de Europese bedrijven meer op de banken zijn aangewezen voor hun financiering en minder snel rechtstreeks bij beleggers aankloppen op de markt.

KBC-econoom Koen De Leus verwacht dat een aankoopprogramma vooral de euro verder zal doen dalen. Een goedkopere eenheidsmunt is goed nieuws voor de export uit de eurozone en zal ook de inflatie ondersteunen, omdat ingevoerde producten duurder worden.

Maar als de ECB de geldkraan verder opendraait, kiest Frankfurt ook resoluut een ander pad dan de collega’s in de VS, waar druk over een eerste renteverhoging gediscussieerd wordt. Het soepelere monetaire beleid op het oude continent kan volgens De Leus de rentes in de eurozone nog wat doen zakken. Bovendien stemt het vooruitzicht van meer stimulus beleggers vrolijk, wat een verdere boost kan geven aan de Europese beurzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud