Eurozone weer op zeer bescheiden groeipad

©EPA

Het onderzoeksbureau Markit ziet de economie van de eurozone na het belabberde tweede kwartaal weer aanknopen met groei. De Europese beurzen reageerden opgelucht.

Het ondernemersvertrouwen in de eurozone is licht gedaald in augustus. Dat blijkt uit de maandelijkse rondvraag van het onderzoeksbureau Markit bij de aankoopmanagers van Europese bedrijven. De PMI-indicator daalde deze maand naar 52,8 punten van 53,8 punten in juli.

Maar het PMI-cijfer blijft wel boven 50, wat wijst op een toename van de activiteit. De eurozone lijkt op weg om in het derde kwartaal weer groei op te tekenen. Een opluchting na de verrassende nulgroei die de eurolanden collectief in de boeken schreven na afloop van het tweede kwartaal.

‘De eurozone boekt geleidelijke vooruitgang in haar poging op te veren na de recente teleurstellende groeicijfers’, stelt Markit-econoom Rob Dobson in een reactie bij de cijfers. ‘Maar door de terugval van het vertrouwen zal de groei in het derde kwartaal beperkt blijven tot een bescheiden 0,3 tot 0,4 procent, wat onvoldoende is om een verschil te maken op de arbeidsmarkt.’

De PMI-cijfers voor augustus zijn nog maar een eerste raming. Dat betekent dat er enkel aparte cijfers zijn voor Duitsland en Frankrijk, de grootste twee economieën van de eurozone. Daaruit blijkt dat de spreidstand tussen de twee grootmachten licht is afgenomen.

Op zich is dat goed nieuws, want te grote onderlinge economische verschillen staan een heropleving in de weg. De muntunie heeft beide sterkhouders nodig wil het broze herstel aan robuustheid winnen. Alleen zou Frankrijk daarvoor de Duitse tour op moeten en niet omgekeerd. En dat blijkt niet het geval.

In Duitsland daalde het ondernemersvertrouwen van 55,7 in juli naar 54,9 in augustus. Dat cijfer wijst nog steeds op stevige groei en betekent ook een hart onder de riem voor onze oosterburen, die in het tweede kwartaal onverwachts een krimp van 0,2 procent te slikken kregen. Volgens de jongste cijfers wellicht een eenmalige tegenvaller.

In Frankrijk zit het vertrouwen wel in de lift. Maar de bescheiden toename van 49,4 punten naar 50 punten bevestigt vooral het beeld van een land waar de economie in het beste gevalt stagneert.

Door de amechtige groeicijfers blijven alle ogen gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). De grote vraag is of het halsstarrig magere herstel Frankfurt aanzet om de stimuluskraan nog meer open te draaien. Voorlopig lijkt voorzitter Mario Draghi dat niet van plan.

Op de markten overheerste vooral opluchting dat de eurozone weer het groeipad bewandelt. De Stoxx Europe 600, een brede graadmeter voor het Europese beurssentiment, won 0,7 procent. De euro steeg met 0,2 procent naar 1,328 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n