Advertentie

Evergrande garandeert betaling eerste schijf intresten

Torens gebouwd door Evergrande. ©AFP

De Chinese vastgoedreus Evergrande, die op de rand van het faillissement staat, heeft aangekondigd dat hij een betalingsregeling heeft met obligatiehouders om de op donderdag 23 september verschuldigde rente terug te betalen.

Hengda Real Estate, een onderdeel van Evergrande, zou daarbij een betaling van 232 miljoen yuan (34,5 miljoen dollar) doen.  

Die mededeling kan de gemoederen op de financiële markten wat bedaren. De beurswaarde van Evergrande is dit jaar gezakt tot amper 5,5 miljard dollar, een tiende van vier jaar geleden. Sommige beleggers vrezen bovendien dat de eventuele val van Evergrande een domino-effect in China en de rest van de wereld kan hebben wegens de omvang van het bedrijf.

De Chinese beursindex CSI300 ging woensdagochtend bij opening - na twee dagen sluiting - zowat 2 procent lager, maar herpakte zich snel na de aankondiging van Evergrande. Uiteindelijk sloot de index met een verlies van 0,8 procent.

Evergrande is de op een na grootst vastgoedontwikkelaar in China en kampt met een enorme schuldenberg van 300 miljard dollar. Dat is te vergelijken met de schuldpositie van Portugal en komt overeen met 2 procent van het Chinese bruto binnenlands product.

83,5 miljoen
Donderdag moet het nog eens met 83,5 miljoen dollar over de brug komen, en volgende week woensdag met 47,5 miljoen dollar.

De schulden moeten nog niet meteen afgelost worden, maar door cashflowproblemen dreigt het bedrijf de intrestbetalingen niet te kunnen betalen.

Evergrande garandeert nu een eerste schijf te betalen, maar daarmee is de kous dus niet af. Donderdag moet het nog eens met 83,5 miljoen dollar over de brug komen, en volgende week woensdag met 47,5 miljoen dollar. Tegen eind dit jaar staan er nog eens voor 600 miljoen dollar betalingen op de agenda. En in maart vervallen voor 2 miljard dollar obligatieleningen. In april voor nog eens 1,45 miljard.

Hoogmoed

Het lijkt er ook op dat Evergrande er alleen voor staat, en niet op de hulp van de Chinese overheid moet rekenen.

Aan de basis van de problemen bij Evergrande liggen hoogmoed en megalomane bouwprojecten - van onvoltooide woningen en pretparken tot het grootste voetbalstadion ter wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud