Advertentie

Ex-aandeelhouders Xeikon kraaien victorie

De revolterende aandeelhouders van Xeikon krijgen zeven jaar na de delisting van het bedrijf bijna het dubbele van het oorspronkelijke bod. ©BELGA

Een Nederlandse rechter heeft de misnoegde ex-aandeelhouders van Xeikon gelijk gegeven dat het uitkoopbod op het grafische bedrijf van zeven jaar geleden veel te laag was. Ze krijgen een flink hogere vergoeding.

Het is een unicum in de recente beursgeschiedenis. Een rechter heeft bepaald dat een geslaagd bod op een beursgenoteerd bedrijf veel te laag was in vergelijking met de werkelijke waarde.

In 2014 haalde een investeringsconsortium rond Bencis Xeikon van de beurs tegen 5,85 euro per aandeel. Bijna twee jaar later verkocht de overnemer het grafische bedrijf voor 11,75 euro per aandeel aan de Amerikaanse groep Flint. Xeikon heeft zijn hoofdzetel in Lier. De producent van druktoestellen, prepressmachines en drukinkten is een spin-off van Agfa-Gevaert. Het aandeel noteerde in Amsterdam.

Een groep minderheidsaandeelhouders, onder leiding van de Nederlandse beleggersactivist Frans Faas en de uitgever Bart Goemaere van BeursTips, vond de overnameprijs een habbekrats. Zij trokken naar de rechter om een hogere prijs af te dwingen. De groep vertegenwoordigt iets minder dan 5 procent van het kapitaal. Volgens hen speelde ook belangenvermenging mee door hoofdaandeelhouder Punch, intussen omgedoopt tot Iep Invest.

Onafhankelijke expert

Een onafhankelijke expert die de rechtbank had aangesteld, berekende een jaar geleden dat Xeikon op het moment van de overname, op 31 januari 2014, 9,73 euro per aandeel waard was. De rechter volgt dat oordeel. In die prijs zit ook een vergoeding voor wanbeheer.

11,42
xeikon-prijs
Samen met de gecumuleerde rente, krijgen de Xeikon-aandeelhouders die naar de rechter trokken 11,42 euro per aandeel.

In een tussenvonnis had de rechtbank ook al uitgehaald naar het beurshuis Petercam, dat de geboden prijs als onafhankelijke partij als fair had bestempeld.

Boven op de 9,73 euro krijgen de aandeelhouders die in groep naar de rechter waren gestapt naar schatting 1,69 euro gecumuleerde rente. Samen maakt dat 11,42 euro per aandeel. Dat is 95 procent meer dan het oorspronkelijke bod. Flint dient de nieuwe prijs aan de resterende aandeelhouders over te maken in ruil voor hun aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud