Expansie en El Niño verdrievoudigen Sipef-winst

François Van Hoydonck, CEO van Sipef ©Lieven Van Assche

2017 wordt zoals beloofd de grote sprong voorwaarts voor de plantageholding. Dit dankzij de eigen overnames en het feit dat 2016 een zwak productiejaar was door de Indonesische impact van de El Niño-droogte.

Met het halfjaarrapport giet CEO François Van Hoydonck zijn grote sprong voorwaarts in cijfers: met de overnames van Agro Muko en Dendy Marker rond de jaarwisseling ziet de plantageholding haar areaal in korte tijd aangroeien van 56.000 naar 86.000 hectare

Om zijn belang in Agro Muko, een palmolieplantage op het Indonesische eiland Sumatra, op te trekken van 48 naar 95 procent, legde Sipef 144 miljoen dollar op tafel. Voor een andere plantage op Sumatra, Dendy Marker, betaalde Sipef 53 miljoen dollar. Palmolie is veruit de belangrijkste teelt van Sipef en wordt vooral gebruikt in de voedingssector voor de bereiding van vlees - met soja-olie als grootste rivaal. 

De plantagegroep financierde de overnames met een mix van schulden en de eerste kapitaalronde sinds 2004, waarbij aandeelhouders 95 miljoen dollar aanbrachten. Bij die kapitaalronde betonneerde grootaandeelhouder Ackermans & Van Haaren zijn controle.  

Palmolievruchten in Indonesië. ©REUTERS

Dendy Marker integreert Sipef pas vanaf 1 augustus in de resultaten en dus is er nu nog geen impact. Agro Muko telt wél al sinds 1 maart mee. Let wel: op de productievolumes zal de consolidatie geen impact hebben. Sipef commercialiseerde de volumes van Agro Muko namelijk al voor de volledige overname. 

Toch nam de groepsproductie van palmolie fors toe, met 16 procent tot 161.541 ton. Dit omdat de vergelijkingsbasis relatief gemakkelijk was: in de eerste helft van 2016 had de palmolieproductie met uitstel te kampen als gevolg van de Indonesische El Niño-droogte van 2015.

Bovendien heeft Sipef weinig te lijden onder de recente daling van de palmolieprijs, aangezien de groep al 74 procent van zijn jaarlijks productievolume op termijn verkocht heeft tegen 760 dollar per ton. Dat is ruim boven het dieptepunt van de palmolieprijs eind juni op de contantmarkt, 625 dollar. 

Lager op de resultatenrekening is de impact van Agro Muko wél groot. De bedrijfswinst verdrievoudigde van 15 naar 43,5 miljoen dollar. Dit dankzij de combinatie van Agro Muko én de hogere productievolumes. Beide elementen zetten een hefboom op de winst: de werkingskosten van een plantagegroep zijn grotendeels vast, zodat een hogere productie een turbo op de winst zet.

Netto steeg de courante winst met 164 procent, van 12,2 naar 32,2 miljoen dollar.  De courante winst per aandeel steeg als gevolg van de kapitaalverhoging logischerwijs minder fors, van 1,36 naar 3,04 dollar per aandeel. 

Let wel: dat cijfer is exclusief de boekhoudkundige meerwaarde van 79 miljoen dollar die Sipef dankzij de volledige overname op zijn bestaande participatie in Agro Muko boekte. Door die meerwaarde kwam de globale nettowinst uit op 107,4 miljoen dollar. 

Prognose

Met dank aan de stijgende productievolumes en het feit dat een groot deel van de jaarproductie al verkocht is tegen een prijs die boven de huidige marktprijs ligt, zegt Van Hoydonck te verwachten dat het courante resultaat dat van 2016 zal overtreffen

Een heel boude prognose is dat niet echt: over heel 2016 kwam de nettowinst uit op 39,9 miljoen dollar, een cijfer dat in de eerste jaarhelft met 32,2 miljoen al benaderd werd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud