Explosie in Libië jaagt olieprijs hoger

©REUTERS

De prijs van een vat Brent-olie schoot gisteren 2,7 procent hoger tot boven 67 dollar, het hoogste peil sinds mei 2015.

Aanleiding tot de plotse prijsopstoot is een explosie in Libië. Een pijplijn die aardolie naar de Es Sider-terminal - de voornaamste exportterminal van het Noord-Afrikaanse land - brengt, raakte zwaar beschadigd door een explosie. Het kan geruime tijd duren om de schade te herstellen.

Daardoor valt de Libische olieproductie sterk terug, met naar schatting 70.000 tot 100.000 vaten per dag. Dat komt overeen met zowat 10 procent de olieproductie van het land. In wereldwijd perspectief is het evenwel een peulschil tegenover de bijna 100 miljoen vaten per dag die uit de grond gehaald worden. Dat de olieprijs toch zo hevig reageerde, wijst erop dat de markt zeer krap geworden is onder andere door de productiebeperking die de OPEC-leden zichzelf hebben opgelegd.

Eerder deze maand raakte bekend dat het Britse INEOS het Forties Pipeline System stillegde wegens scheurtjes in het pijpleidingennetwerk. Dat netwerk vervoert dagelijks meer dan 450.000 vaten ruwe olie transporteert van 85 boorplatformen in de Noordzee naar de Hound Point- exportterminal nabij Edinburgh in Schotland. Het gaat om een van de belangrijkste pijpleidingen voor ruwe olie ter wereld. INEOS liet intussen verstaan dat de pijpleiding in januari opnieuw hersteld zal zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud