'Facebook-tweeling' verbrandt zich aan bitcoin

Cameron (links) en Tyler Winklevoss investeerden vorig jaar nog fors in Bitinstant. ©REUTERS

De reputatie van de broertjes Winklevoss, vooral bekend van de claim dat niet Mark Zuckerberg maar zij Facebook hebben bedacht, dreigen hun broek te scheuren aan de virtuele munt bitcoin. De topman van een van de bitcoin-startups waarin ze investeerden, werd maandag gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken.

Charlie Shrem, die de bitcoin-handelsplaats Bitinstant leidt, werd maandag gearresteerd op de JFK-luchthaven in New York. De Amerikaanse overheid verdenkt Shrem ervan dat hij Bitinstant gebruikte om cirimineel geld wit te wassen dat circuleerde op de beruchte zwartemarktsite Silkroad.

Die site gold lange tijd als de grootste handelsplaats ter wereld voor drugs, en kende bitcoin als het belangrijkste betaalmiddel. De site werd in oktober opgedoekt door de FBI.

Het Amerikaanse gerecht beschuldigt Shrem er niet alleen van zelf drugs te hebben gekocht op Silkroad. Hij zou via Bitinstant ook 1 miljoen dollar in bitcoins hebben verkocht aan criminelen die daar later mee aan de slag wilden op Silkroad.

Het nieuws is behoorlijk genant voor de Winkelvoss-tweeling. Samen met nog enkele andere investeerders pompten die in mei vorig jaar immers 1,5 miljoen dollar in Bitinstant. Toen wisten ze trouwens geen blijf met hun lof voor Charlie Shrem. 'Hij is al heel lang actief in het wereldje en geniet een uitstekende reputatie onder bitcoin-fans', klonk het toen.

Bitinstant is trouwens niet het enige bitcoin-project waarin de 'Winklevii' geld hebben geïnvesteerd. In juli bracht de tweeling een fonds naar de beurs dat in de virtuele munt handelt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud