Fagron trapt 2019 met sterke groei af

Rafael Padilla, de CEO van Fagron. ©Merlijn Doomernik

Uitgerekend in het land van de bijna-doodervaring drie jaar geleden - de Verenigde Staten - boekt de specialist in magistrale bereidingen een stevige groei.

Fagron   heeft een traditie in eer te houden: als eerste Brussels genoteerd bedrijf beleggers inzage verschaffen in de verkopen over het pas afgeronde kwartaal.

De specialist in apothekersbereidingen laat een stevige groei optekenen: de verkoop steeg 13 procent naar 123,4 miljoen euro. Dat is ietsje minder dan de 124,2 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden.

Wichita

+22%
Een groeimotor genaamd Wichita
Dankzij de nieuwe megafabriek voor steriele bereidingen in Wichita noteert Fagron, gezuiverd voor overnames en wisselkoersen, in de VS 22 procent groei.

De organische groei - abstractie gemaakt van overnames en wisselkoerseffecten - kwam uit op 7,1 procent, mede dankzij de megafabriek voor steriele bereidingen in het Amerikaanse Wichita die geleidelijk op kruissnelheid komt en ook de komende jaren de groei moet schragen. In de Verenigde Staten kwam de organische groei uit op 22 procent.

In vergelijking met de tweede jaarhelft van 2018 vertraagde wel de groei in steriele bereidingen, Wichita dus, van 73 naar 44 procent. Volgens het management is dat vooral het gevolg van tijdelijke tekorten voor een aantal producten. 

In Europa daarentegen was er geen groei. Dat komt vooral door bevoorradingsproblemen in een Nederlandse bereidingsfaciliteit. Ook die zouden in de tweede jaarhelft opgelost moeten zijn.

Humco

Het verschil met de gerapporteerde groei komt vooral door de overname van het Amerikaanse Humco. Die toeleverancier van 45.000 apotheken was de eerste grote deal van Fagron sinds de groep begin 2016 aan de rand van de afgrond stond, uitgerekend als gevolg van enkele desastreuze Amerikaanse deals.  

Een kapitaalronde van 200 miljoen euro, aangevoerd door de private-equitygroep Waterland en de textielondernemer Filip Balcaen, gaf het bedrijf een doorstart. Met de nieuwe CEO Rafael Padilla bevindt de farmaspecialist zich nu in rustiger vaarwater. 

Net als bij de publicatie van de jaarcijfers houdt Fagron de vooruitzichten voor 2019 eerder vaag met de prognose van een 'verdere groei van de omzet en de winstgevendheid'. In de kwartaalupdate verschaft het bedrijf ook alleen maar omzetcijfers. Op cijfers lager op de resultatenrekening is het wachten op het halfjaarrapport op 5 augustus. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud