Families halen Zenitel van de beurs

© Lieven Van Assche

Na Sioen trekt opnieuw een oudgediende van de Brusselse beurs de deur achter zich dicht. De ondernemersfamilies Donck en Desimpel bieden een afscheidspremie van 38 procent.

Na de textielspecialist Sioen staat nu ook bij Zenitel , de specialist in crisisbestendige communicatiesystemen, een vervaldatum op de beursnotering.

Grootaandeelhouder 3D, de investeringsmaatschappij van de ondernemersfamilies Donck en Desimpel, lanceert een overnamebod van 22,75 euro per aandeel. Dat is een premie van 38 procent op de slotkoers van vrijdag, 16,50 euro. 

Het aandeel Zenitel koerste maandag op de Brusselse beurs meteen 28,5 procent hoger tot 21,20 euro. Richting biedkoers van 22,75 euro dus. Ter vergelijking: over de jongste tien jaar piekte het aandeel op 18,20 euro. Degroof Petercam zal als onafhankelijk expert een waardering op het Zenitel-aandeel plakken.

+38%
afscheidspremie
Grootaandeelhouder 3D biedt een premie van 38 procent op de slotkoers van vrijdag.

3D controleert 48 procent van de aandelen van de specialist in radiocommunicatie. De investeerder wordt in zijn bod gesteund door referentieaandeelhouder, De Wilg. De vennootschap van de familie Leysen (verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk and Benefits) brengt zijn belang van 12 procent in.

Het overnamebod weet zich dus alvast verzekerd van 60 procent van de aandelen. 3D mikt op minstens 95 procent, om het aandeel vervolgens van de beurs te halen.

We willen agressiever investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat plan matcht niet met het beursprofiel van Zenitel.
Frank Donck
CEO van hoofdaandeelhouder 3D

Waarom is een exit nodig? 'We willen agressiever investeren in onderzoek en ontwikkeling, om de concurrentiepositie te versterken', legt 3D-topman Frank Donck uit. 'Dat plan matcht niet met het beursprofiel van Zenitel: een micro beurskapitalisatie van 70 miljoen euro en illiquide handel van 572 aandelen per dag.'

Zenitel heeft de beurs volgens Donck niet meer nodig om kapitaal aan te trekken. 'Vroeger was dat wel het geval, maar vandaag is (buiten beurs) voldoende geld voorhanden.' De CEO van 3D wijst er voorts op dat Zenitel geen Belgisch bedrijf meer is, het operationele gebeurt volledig in Noorwegen.

Noors bedrijf

Zenitel is ontstaan uit de fusie van het Belgische SAIT - in 1901 met de zegen van Leopold II en Guglielmo Marconi begonnen als specialist in vonkzenders - met het Noorse Stento. Maar in de loop der jaren zijn alle ‘Belgische’ activiteiten verkocht, zodat alleen het Noorse deel nog overblijft. Zenitel levert intercomsystemen die onder alle omstandigheden moeten werken, zoals in tunnels, schepen, boorplatformen en grote industriële sites.

Het overnamebod komt er net als bij Sioen op een ogenblik dat de resultaten na enkele moeilijke jaren aan de beterhand lijken. Over de eerste jaarhelft van 2020 verdubbelde Zenitel de bedrijfswinst tot net geen 4 miljoen euro, terwijl de omzet 3 procent kromp naar 36,8 miljoen euro.

De Brusselse beurs kon recentelijk nieuwkomers als Hyloris, Unifiedpost en Nyxoah verwelkomen. Vaak gaat het om jonge (farma)techbedrijven die nog cash nodig hebben om hun groei te financieren. Ook de specialist in sociale woningen Inclusio stoomt zich klaar voor een beursintroductie.

Exodus

Maar tegelijk opteren industriële groeiers als Televic voor een 'private' oplossing om hun expansie te financieren, terwijl steeds meer 'klassieke' bedrijven beslissen dat het sop de kool niet meer waard is.

Met de vaak manisch-depressieve beurs gaan flink wat publicatieverplichtingen gepaard en in tijden van lage rente is geld ophalen geen probleem, mocht de eigen cashflow aangevuld moeten worden: 'family offices' en private-equitybedrijven bulken van de cash en zijn op zoek naar rendabele bestemmingen voor die cash. Eerder verdwenen op die manier ook bedrijven als Duvel Moortgat en VPK van de beurs. Beide kenden sindsdien een forse expansie.

Het aantal genoteerde bedrijven op Euronext blijft door die mix van nieuwkomers en aanhoudende exodus rond het dieptepunt schommelen. Eind oktober telde het officiële koersenbord in Brussel 109 binnenlandse en 23 buitenlandse noteringen (zie grafiek).

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud