Advertentie

Farmabedrijf Indivior verliest drie kwart van beurswaarde

Indivior is een fabrikant van afkickmedicijnen tegen heroïneverslaving. ©REUTERS

De Britse producent van afkickmedicijnen Indivior implodeert op de beurs van Londen. Een Amerikaanse procureur beschuldigt het bedrijf van fraude.

Op de beurs van Londen keldert het aandeel Indivior  met drie kwart. Indivior wordt er in de VS van beschuldigd zijn stermiddel Suboxone frauduleus aan de man te hebben gebracht. Suboxone is een middel voor de behandeling van opioïdenverslaving (heroïne, morfine). Volgens de aanklacht van het openbaar ministerie heeft Indivior het middel in zijn marketing en verkoop veiliger voorgesteld dan het is. 'Zo heeft het voor miljarden dollars omzet kunnen boeken', klinkt het.

Als Indivior wordt veroordeeld, riskeert de groep een boete van 3 miljard dollar. Analisten waarschuwen dat de boete haar bankroet kan maken. Indivior zat eind vorig jaar op 681 miljoen dollar cash.

De medicijnproducent beleeft een waar annus horribilis. Het aandeel was vorig jaar al in zwaar weer beland door de komst van generische concurrentie voor Suboxone. Via de rechtbank heeft Indivior tevergeefs geprobeerd de generische versies van Suboxone tegen te houden. Bovendien stelden de vooruitzichten van het nieuwe stermiddel Sublocade teleur.

Reckitt Benckiser

Indivior werd in 2014 afgesplitst van de Britse consumentengroep Reckitt Benckiser (bekend van meer Dettol en Nurofen) en verloor sindsdien 90 procent van zijn beurswaarde. Reckitt Benkiser-CEO Rakesh Kapoor wilde vooral op gezondheids- en hygiëneproducten focussen.

Toch gaat Reckitt Benckiser  vandaag 5 procent onderuit. Indivior verklaarde dan ook dat 'de gebeurtenissen zich bijna volledig situeren voor de verzelfstandiging in 2014.' Reckitt heeft een provisie van 400 miljoen dollar opzijgezet voor een mogelijke schadevergoeding aan Indivior, maar waarschuwt in het jaarverslag dat 'de finale kostprijs substantieel hoger kan liggen dan de provisie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud