Advertentie

Fed-baas Powell opent deur voor afbouw stimuli

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©REUTERS

In zijn langverwachte toespraak in Jackson Hole gaf Fed-voorzitter Jerome Powell geen concrete timing voor het terugschroeven van de obligatieaankopen. Al liet hij verstaan dat de Amerikaanse centrale bank voor het jaareinde die stimulus kan beginnen afbouwen.

Doet ie het of doet ie het niet? Met die vraag leefden de financiële markten al weken toe naar Jackson Hole, de jaarlijkse retraite waarop de Amerikaanse centrale bank (Fed) collega’s uit de hele wereld uitnodigt. De conferentie vormde al meermaals het decor voor belangrijke beleidsbijsturingen door de Fed.

Er werd dan ook volop gespeculeerd of Fed-baas Jerome Powell zijn openingsspeech vrijdag zou aangrijpen om een uitdoofscenario te signaleren voor de 120 miljard dollar aan maandelijkse obligatieaankopen sinds de uitbraak van de pandemie vorig jaar. Met die aankopen wil de Fed de economie ademruimte geven, maar de vrees leeft dat de massale stimulus de economie oververhit en de inflatie op hol doet slaan.

Het is al even duidelijk dat er in het Fed-bestuur onenigheid is over de timing van de afbouw ('tapering') van de obligatieaankopen. Inflatiehaviken in de Fed willen dit jaar nog beginnen met de tapering om te vermijden dat de inflatie ontspoort. Daar staat tegenover dat de Fed volhoudt dat de prijsstijgingen ‘tijdelijk’ zijn en het gevolg van ontwrichtingen door de pandemie. Bovendien hangt de besmettelijker deltavariant van het coronavirus als een donkere wolk boven de economie.

Inflatieverwachtingen

Tijdens zijn speech herhaalde Powell dat de recente inflatieopstoot waarschijnlijk tijdelijk is en vooral te wijten is aan de prijsstijgingen van een kleine groep producten en diensten. Zolang de inflatieverwachtingen van het publiek verankerd blijven rond het huidige niveau ‘moet het monetaire beleid door tijdelijke inflatieschommelingen heen kijken’, aldus Powell.

Maar volgens de voorzitter is intussen ‘substantiële verdere vooruitgang’ geboekt in het bereiken van de eerste van twee doelstellingen van de Fed, een inflatie van gemiddeld 2 procent. Voor de tweede Fed-doelstelling - maximale tewerkstelling - is er sprake van 'duidelijke vooruitgang', al zijn er nog altijd een kleine 6 miljoen minder jobs dan vlak voor de pandemie. De Fed heeft altijd gezegd dat 'substantiële verdere vooruitgang' voor beide doelstellingen nodig is om tapering te verantwoorden.

Daarom kan het ‘aangewezen’ zijn nog dit jaar te starten met de afbouw van de obligatieaankopen, aldus Powell. Hij echoot daarmee eerdere signalen van de Fed, inclusief de notulen van de jongste rentevergadering. Maar een concrete timing bleef ook nu achterwege. Powell benadrukte tegelijk dat de tapering losstaat van de Fed-beleidsrente, die langer op het huidige lage niveau kan blijven.

De Amerikaanse aandelenmarkten gingen hoger na Powells geruststellende woorden, terwijl de rente op tienjarig staatspapier terugviel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud