Fed behoudt nulrente tot 2023

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank (Fed) is van plan haar uitzonderlijk soepel monetair beleid nog jaren voort te zetten om de economie te ondersteunen.

'De gezondheidscrisis zal in de nabije toekomst zwaar wegen op de economische activiteit, werkgelegenheid en inflatie en vormt een aanzienlijk risico voor de economische vooruitzichten op middellange termijn.' Met deze zin maakte de Fed woensdag duidelijk dat hij somber blijft over de economische toestand en vooruitzichten.

De bestuurders van de Fed verwachten dat de Amerikaanse economie in 2020 met 6,5 procent krimpt. Ze voorspellen een geleidelijke heropleving vanaf volgend jaar met 5 procent groei in 2021 en 3,5 procent in 2022. Bovendien blijft de werkloosheid nog minstens twee jaar hoger dan voor de coronacrisis en de inflatie lager dan de doelstelling van 2 procent.

Financiële markten

Alleen over de financiële markten werd de Fed minder somber. 'De financiële toestand verbeterde, gedeeltelijk dankzij de maatregelen om de economie en de kredietverlening te ondersteunen. Maar Fed-voorzitter Jerome Powell merkte op dat de markten nog niet zijn genormaliseerd.

We zijn vastbesloten al onze instrumenten in te zetten om de blijvende schade voor de economie te beperken.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

'We zijn vastbesloten al onze instrumenten in te zetten om een zo sterk mogelijke heropleving tot stand te brengen en de blijvende schade voor de economie te beperken', beklemtoonde hij op een persconferentie. 'We zullen dat doen zo lang dat nodig is.'

Obligatieaankopen

De Fed belooft dat hij de komende maanden minstens tegen het huidige tempo staatsobligaties en herverpakte hypotheken blijft kopen om een vlotte werking van de markten te garanderen. In een aparte mededeling zegt het kantoor van New York dat de Fed elke maand voor zowat 80 miljard dollar aan staatsobligaties zal kopen en voor ongeveer 40 miljard dollar hypotheken.

Bovendien signaleren de bestuurders dat ze van plan zijn om minstens tot eind 2022 het nulrentebeleid te handhaven. Slechts 2 van de 17 bestuurders geloven dat in de loop van 2022 een verstrakking van het monetair beleid nodig zal zijn.

Powell herhaalde dat ook het begrotingsbeleid de economie moet ondersteunen. 'We hebben de macht om geld uit te lenen (lending powers) niet om geld uit te delen (spending powers).

Voorts bevestigde de Fed-voorzitter dat de centrale bank bekijkt of zij de hele rentecurve kan controleren. Nu heeft de Fed met haar beleidsrente een directe impact op de kortetrmijrente en probeert ze met de aankoop van staatsobligaties en hypoheken de langetermijnrente te drukken. De Japanse en Australische centrale bank gaan een stap verder en hebben ook een concrete doelstelling voor de langetermijnrente. De Fed overweegt om dat voorbeeld te volgen.

Marktreactie

De Amerikaanse obligatiemarkt reageerde positief op de boodschap van de Fed, waardoor de tienjaarsrente daalde van 0,77 naar 0,73 procent. De dollar verzwakte. De euro kon daarvan profiteren en werd een kwart cent duurder tot 1,1139 dollar.

De aandelenmarkten waren wispelturig. Ze stegen eerst, maar vielen later geheel of gedeeltelijk terug. De Dow Jones sloot 1 procent lager en de S&P500-index eindigde met een verlies van 0,5 procent. De technologiebeurs Nasdaq daarentegen klokte 0,7 procent hoger af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud