Fed-bestuurder: 'We nemen onnodige risico's'

James Bullard vindt dat de Fed onnodige risico's neemt. ©REUTERS

Volgens James Bullard neemt de centrale bank onnodige risico's door de rente niet sterker te verlagen.

James Bullard, de voorzitter van de Fed-afdeling in St. Louis, gaf vrijdag uitleg over zijn tegenstem bij de rentebeslissing van afgelopen woensdag

De Amerikaanse centrale bank (Fed) knipte de rente met 25 basispunten tot 1,75 à 2 procent, maar Bullard wilde een verlaging van 50 basispunten. 'De Amerikaanse maakindustrie lijkt al in een recessie te zijn beland. Een grotere renteverlaging zou een verzekering zijn tegen een verdere daling van de inflatie en de vertragende economie', zegt de voorzitter in een geschreven verklaring op de website van de Fed in St. Louis. 

Het is in mijn ogen gewoon prudent risicomanagement.
James Bullard
Voorzitter van de Fed in St. Louis

Volgens Bullard neemt de monetaire autoriteit onnodige risico's door de rente niet meer te verlagen. 'Het is in mijn ogen gewoon prudent risicomanagement om de rente nu agressief te verlagen. Je kunt altijd de rentes achteraf nog verhogen, wanneer de neerwaartse risico's zich niet materialiseren', legt de econoom uit. 

Daarnaast denkt de centrale bankier dat de risico's van een meer assertieve renteverlaging meevallen. 'De werkloosheid is inderdaad historisch laag. Maar er is op dit moment weinig bewijs dat de lage werkloosheidsgraad een significant risico op hoge inflatie oplevert'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud