Fed denkt na over exitstrategie

Fed-voorzitter Janet Yellen ©AFP

De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, is al volop bezig met de voorbereiding van een mogelijke renteverhoging, maar beslissingen zijn hierover nog niet genomen. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering van 29-30 april van het Federal Open Market Committee.

Medewerkers van de Fed hebben de leden van het FOMC, dat het monetaire beleid bepaalt, eind april verschillende mogelijke benaderingen gepresenteerd om de rente op te trekken. De discussie was echter vooral ‘voorzichtige planning’ en zeker geen signaal dat er binnenkort al een renteverhoging zit aan te komen. De Amerikaanse basisrente staat al sinds 2008 virtueel op nul.

Sinds enkele maanden is de Fed begonnen met het stapsgewijs afbouwen van zijn stimulusprogramma, dat bedoeld was om de economische groei aan te vuren en meer werkgelegenheid te creëren. Op 30 april kondigde de Fed aan het bedrag dat maandelijks gespendeerd wordt aan het opkopen van obligaties en herverpakte hypotheken te verminderen van 55 tot 45 miljard dollar.

De evolutie van de arbeidsmarkt en de inflatie zullen bepalen tegen welk ritme het stimulusprogramma verder wordt teruggeschroefd, staat nog in de notulen. De Fed hanteert dus geen strakke timing, maar stelt zich voldoende soepel op. Algemeen wordt verwacht dat in oktober een einde zal komen aan het massaal dollars drukken en dat daarna de rente nog enige tijd stabiel zal worden gehouden.

Het lopende stimulusprogramma vormt overigens geen bedreiging voor de inflatie. Die zal verwachting ruim onder het streefdoel van 2 procent blijven. Het FOMC ziet geen conflict ‘tussen zijn doelstellingen inzake tewerkstelling en inflatie’, aldus de notulen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud