Advertentie

Fed hint op 'spoedige' afbouw stimulus

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal wellicht relatief snel beginnen met een vermindering van de obligatieaankopen. Ze signaleert ook dat ze misschien vroeger dan verwacht de rente zal verhogen.

De bestuurders van de Fed hebben woensdag duidelijk laten doorschemeren dat ze vlug een eerste stap willen zetten naar een geleidelijke normalisering van het monetair beleid. 'Als de vooruitgang van de economie voortduurt zoals verwacht, kan een matiging van de activa-aankopen spoedig verantwoord zijn', zeggen ze in een unaniem goedgekeurde mededeling.

'Het is mogelijk dat de tapering al begint na de volgende vergadering', zei Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie. Hij preciseerde dat een deftig jobrapport voor de maand september volstaat om op 3 november een beslissing te nemen. De Fed zal de obligatieaankopen geleidelijk verminderen en zal ze volgens Powell wellicht rond het midden van volgend jaar stopzetten.

Het is moeilijk dat de tapering al start na de volgende vergadering die op 3 november plaatsvindt.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

De Fed koopt nu elke maand voor 120 miljard dollar staatsobligaties en herverpakte hypotheken. Die aankopen hebben als doel de langetermijnrente laag te houden en de economie meer zuurstof te geven.

Ander belangrijk nieuws is dat de Fed misschien vroeger dan verwacht zal beginnen met renteverhogingen. Er zijn nu negen bestuurders die een eerste renteverhoging in 2022 verwachten en evenveel die mikken op 2023. In juni was er nog een duidelijke meerderheid die signaleerde dat de eerste renteverhoging wellicht in 2023 wordt doorgevoerd. De bestuurders verwachten dat de basisrente geleidelijk stijgt van 0,1 procent nu naar 1 procent eind 2023 en 1,8 procent eind 2024.

Economische vooruitzichten

De Fed publiceerde ook nieuwe economische vooruitzichten. De centrale bank verlaagde haar groeiprognose voor 2021 van 7 naar 5,9 procent. 'De stijging van het aantal coronagevallen heeft het herstel van de sectoren die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie vertraagd.'

De inflatievooruitzichten daarentegen zijn verhoogd, vooral voor dit jaar. De Fed voorspelt nu 4,2 procent inflatie in 2021. De centraal bankiers herhalen dat de hoge inflatie vooral te wijten is aan tijdelijke factoren, zoals aanvoerproblemen. Ze zien de inflatie vertragen naar 2,2 procent in 2022 en 2023 en 2,1 procent in 2024.

De Fed streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. De inflatie zal de komende jaren dus iets hoger zijn dan de doelstelling, maar Powell vindt dat geen probleem. 'We zitten op het goede spoor om op termijn 2 procent inflatie te bereiken. De indicatoren van de inflatieverwachtingen op lange termijn leunen dicht aan bij de doelstelling van 2 procent.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud