Fed hint op stabiele rente tot eind 2020

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

Na drie renteverlagingen in het voorbije jaar zinspeelt de Amerikaanse centrale bank (Fed) op een vrij lange periode van stabiele rente.

De Fed besliste woensdag om haar basisrente te handhaven op 1,5 à 1,75 procent. 'We oordelen dat het huidig monetair beleid gepast is om een duurzame stijging van de economische expansie, een sterke arbeidsmarkt en een inflatie dicht bij de doelstelling van 2 procent te ondersteunen', staat in de toelichting van het rentebesluit.

Omdat het status quo algemeen werd verwacht, keken beleggers vooral uit naar de plannen voor volgend jaar. De bestuurders van de centrale bank signaleren dat ze niet van plan zijn om in 2020 de rente aan te passen.

Financiële markten

Maar de centraal bankiers konden de financiële markten niet overtuigen. De rentetermijnmarkt verwacht dat de Fed in juli volgend jaar de rente verlaagt. ING-econoom James Knightley gaat nog een stap verder. Hij verwijst naar de lage inflatie en ziet ruimte voor twee renteverlagingen in de eerste helft van volgend jaar.

Het valt op dat de Fed wat optimistischer is geworden. Hij schrapte in de toelichting een passage over de onzekere vooruitzichten. Ook Fed-voorzitter Jerome Powell ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. 'Ondanks aanhoudende risico's blijven onze economische vooruitzichten gunstig', zei hij op een persconferentie.

Groeivertraging

De centrale bank ziet wel een zeer geleidelijke groeivertraging van 2,2 procent in 2019 naar 1,8 procent in 2022. Ze verwacht dat de werkloosheidsgraad tussen 3,5 en 3,7 procent blijft schommelen en voorspelt een stijging van de inflatie van 1,5 procent in 2019, naar 1,9 procent in 2020 en 2 procent daarna.

Op langere termijn wil de Fed de rente verhogen. De centraal bankiers geven aan dat dat ze de rente in 2021 en 2022 telkens één keer willen optrekken.

Wall Street reageerde voorzichtig positief op het rentebesluit. De Dow Jones boog een klein verlies om in lichte winst. De aandelenindex sloot 0,1 procent hoger. De stijging van de obligatiekoersen deed de tienjaarsrente dalen van 1,81 naar 1,79 procent. De dollar verzwakte, waardoor de euro bijna een halve cent duurder werd tot 1,114 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud