Fed koopt opnieuw staatspapier

Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, snelt de economie te hulp en gaat opnieuw langlopend staatspapier inkopen.

Dat maakte ze dinsdagavond om 20.15 uur bekend na afloop van haar rentevergadering. Door overheidspapier te kopen wil de Federal Reserve de lange rente, die omgekeerd met de obligatiekoersen beweegt, laag houden. Dat moet zich vertalen in goedkope kredieten voor bedrijven en consumenten. 

Zoals algemeen verwacht blijft het belangrijkste rentetarief van de Federal Reserve stabiel op het historische dieptepunt van 0-0,25 procent. Ook de intentie om de rente 'voor een verlengde periode op een uitzonderlijk laag niveau' te houden blijft dezelfde.

Maar de Amerikaanse centrale bank verrast wel met de mededeling dat ze opnieuw Amerikaanse overheidsobligaties gaat inkopen. Eerder op de dag sloten de Europese beurzen in het rood, onder meer uit vrees dat de Fed geen actie zou ondernemen.

Geldpersen

Om opnieuw staatspapier te kopen, moet de Federal Reserve de geldpersen niet laten draaien. De Fed zegt geld te zullen gebruiken uit de vervallende hypotheekeffecten die ze momenteel in portefeuille heeft. De Amerikaanse centrale bank kocht meer dan 1.000 miljard dollar van die effecten om de financiële crisis te lijf te gaan. Ook geld uit vervallend overheidspapier zal ze herinvesteren in staatspapier. 'Daardoor moet de effectenportefeuille op hetzelfde niveau blijven', zegt de Fed in een mededeling.

De acties van de Fed volgen op de vertraging van de Amerikaanse economie in de voorbije weken en maanden. Die werd vorige week vrijdag nog maar eens in de verf gezet met een bar slecht jobrapport voor de maand juli. 'Sinds onze vergadering in juni is het tempo van het herstel geminderd', aldus de Fed. 'Zowel voor wat de productie als voor wat de werkgelegenheid betreft.' 'Het economisch herstel zal zich in de nabije toekomst aan een bescheidener tempo doorzetten dan wij hadden verwacht.'

De Fed besluit dat ze de economische en financiële ontwikkelingen zal blijven in de gaten houden. 'En wij zullen onze beleidsinstrumenten gebruiken, als dat nodig is om het economisch herstel en de prijsstabiliteit te stimuleren.'

Hoenig

Fed-bestuurder Thomas Hoenig stemde opnieuw als enige centrale bankier tegen. Hij vindt het niet geoorloofd dat de Fed belooft dat ze de rente voor een verlengde periode op uitzonderlijke lage niveaus te houden. Hoenig schaarde zich ook niet achter het nieuwe obligatie-inkoopprogramma.

In een reactie maakt Wall Street een groot deel van haar verliezen goed. De Dow, die voor het communiqué van de Fed, nog op 1 procent verlies stond, flirt met het nulpunt. Op de obligatiemarkten zakt de Amerikaanse tienjaarsrente 5 basispunten tot 2,76 procent. Dat is het laagste peil sinds april 2009. De dollar zakt stevig tegenover de euro: van 1,31 dollar naar 1,32 dollar per euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud