Fed koopt voor 60 miljard dollar per maand schatkistpapier

De Fed gaat voor 60 miljard dollar per maand schatkistpapier opkopen. ©REUTERS

De maatregel moet de recente onrust in de geldmarkt permanent oplossen.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) gaat voor 60 miljard dollar per maand aan schatkistpapier opkopen. Dat meldt de centrale bank vrijdag in een persbericht op haar website

De maatregel is bedoeld om rust op de geldmarkt blijvend te herstellen. In september steeg de rente op de repomarkt plots tot 10 procent door een tekort aan liquiditeit in de markt. Hierdoor was de Fed genoodzaakt om meerdere malen miljarden te injecteren in het financiĆ«le systeem. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen voor heel korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven.

Het tekort aan bankreserves was een belangrijke oorzaak van het probleem in de Amerikaanse geldmarkt. Door schatkistpapier op te kopen verhoogt de centrale bank het aantal bankreserves in het systeem en daarmee ook het aanbod van liquiditeiten in de geldmarkt.

Plotselinge onrust in de repomarkt kunnen leiden tot hogere rentes op leningen aan consumenten en bedrijven. Die hogere rentes kunnen dan weer de economische activiteit en de inflatie afremmen. 

Invloed op lange rente

De monetaire autoriteit wijst er verder op dat de aankopen weinig tot geen invloed zullen hebben op de lange rentes. Jerome Powell kondigde de maatregelen eerder deze week al aan tijdens een speech op de jaarvergadering van de NABE, de vereniging van bedrijfseconomen, in Denver.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud