Fed maakt met renteknip niemand gelukkig

Jerome Powell, voorzitter van Federal Reserve ©EPA

Net als de Europese collega's zijn ook de Amerikaanse centraal bankiers scherp verdeeld over de juiste aanpak van de huidige groeivertraging.

De Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) knipte woensdagavond voor de tweede keer in twee maanden de rente bij, met 25 basispunten tot 2 procent. In juli had de Fed de rente al voor het eerst in tien jaar verlaagd. Die knip omschreef voorzitter Jerome Powell toen als een soort verzekering, om de intussen meer dan tien jaar oude economische expansie op koers te houden. 

Fed countert onrust op geldmarkt

In de marge van de renteverlaging countert de Fed ook de onrust die er de jongste dagen op de geldmarkt was. Voorzitter Jerome Powell omschreef de onrust op de persconferentie als een tijdelijk fenomeen, gelinkt aan de belastingdeadline voor bedrijven, maar neemt toch maatregelen. Hij poogt banken minder cash bij de Fed zelf te doen parkeren, door de rente die banken op hun surpluscash verdienen tot 1,8 procent te verlagen. Dat is 20 basispunten lager dan het plafond voor de basisrente. Pro memorie: in Europa betalen banken een strafrente van minus 0,5 procent op hun surpluscash. 

Net als eind juli verwijst Powell in de toelichting naar de 'globale ontwikkelingen'. Omfloerste taal waarmee de centraal bankiers in de eerste plaats naar het escalerend handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten verwijzen. 

De renteknip komt er een week nadat de Europese Centrale Bank forse stimulus aankondigde om een snel vertragende economie te counteren. Verschillende Europese centraal bankiers gaven publiek aan het grondig oneens geweest te zijn met die beslissing van voorzitter Mario Draghi, waarmee de interne verdeeldheid bij de ECB op straat kwam te liggen. 

Ook Powell heeft het moeilijk zijn collega's te overtuigen. Dit keer waren de drie dissidenten: net als de vorige keer stemden twee centraal bankiers tegen omdat ze het niet eens waren met de renteverlaging. Maar dit keer was er ook één bankier, James Bullard van het kantoor in St. Louis, die tegen was omdat hij een renteverlaging met een forsere 50 basispunten wou.

Powell minimaliseerde op de persconferentie de dissidentie. 'Het zijn onzekere tijden. Dat er dan minder consensus is, kun je niet anders dan gezond noemen'. 

Wall Street is niet echt in zijn nopjes met de renteknip, de Dow Jones  ging vlak na de beslissing en herstelde dan om rond het nulpunt te noteren. Dat komt omdat de nieuwe prognoses van de centraal bankiers leren dat ze gemiddeld verwachten er geen nieuwe renteverlaging nodig zal zijn in 2019 en 2020.

Enigszins bizar was ook dat de Fed de groeiprognose voor 2019 licht verhoogde, naar 2,2 procent. Niet echt iets dat suggereert dat de centrale bank popelt om de rente snel opnieuw te verlagen. En dat is een teleurstelling voor beleggers, die tussen nu en eind 2020 meer renteverlagingen incalculeren. 

Wie ook niet tevreden is, is Donald Trump. De Amerikaanse president leest bijna continu Powell & co de levieten. Volgens Trump moet de Fed de rente veel sneller verlagen. Vorige week nog tweette hij dat de ECB met haar subzerobeleid er in slaagt de euro fors te laten zakken tegenover de dollar, terwijl de Fed 'gewoon toekijkt'. 

Kort na de beslissing kwam er inderdaad een vers salvo vanuit het Witte Huis: 'Powell en de Federal Reserve hebben weer gefaald. Geen moed, geen visie', schreef de president in een tweet

Dat de Fed onder Powell ook al bijna twee jaar de balans krimpt, en dus in de feiten dollars uit de markt haalt, is Trump eveneens een doorn in het oog. Sinds het najaar van 2017 is de balans met 700 miljard of 15 procent gekrompen.

Amerikaanse centraal bankiers geven al een tijdje aan dat het misschien tijd is die 'Grote Drooglegging' te stoppen. Dit zeker nu er de jongste dagen onrust - zeg maar schaarste - heerste op de Amerikaanse geldmarkten (zie inzetje). 'We gaan aandachtig bestuderen of we onze balans binnenkort niet weer moeten laten groeien', erkende Powell. 

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud