Fed opent deur voor langere periode van nulrente

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) wil de inflatie tijdelijk boven 2 procent doen stijgen. Ze maakt daarmee de weg vrij voor een soepeler monetair beleid.

Na een grondige evaluatie van zijn strategie heeft de Fed beslist zijn inflatie- en werkgelegenheidsdoelstellingen te verfijnen. Tot dusver streefde de centrale bank naar 2 procent inflatie. De nieuwe inflatiedoelstelling, die unaniem werd goedgekeurd door de 17 bestuurders, is een gemiddelde inflatie van 2 procent.

Het monetair beleid zal wellicht streven naar een inflatie van iets meer dan 2 procent.
Amerikaanse centrale bank

Het verschil tussen de oude en de nieuwe doelstelling is op het eerste gezicht subtiel, maar is belangrijk. 'Na een periode waarin de inflatie aanhoudend lager was dan 2 procent, zal het monetair beleid wellicht streven naar een inflatie van iets meer dan 2 procent gedurende enige tijd', zegt de Fed.

De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Fed was de jongste jaren meestal lager dan 2 procent. De Fed wil die periode van te lage inflatie compenseren door meer dan 2 procent inflatie in de toekomst. Tot nu werd een periode van te lage of hoge inflatie achteraf niet gecompenseerd.

Verontrustend

'Het is verontrustend als de inflatie aanhoudend lager is dan de doelstelling van 2 procent,' beklemtoonde Fed-voorzitter Jerome Powell donderdag in de openingstoespraak van het onlinesymposium van de Fed van Kansas City. 'De Fed moet een vicieuze cirkel van steeds lagere inflatie en inflatieverwachtingen voorkomen.'

De Fed moet een vicieuze cirkel van steeds lagere inflatie voorkomen.
Jerome Powell
Voorzitter Fed

De nieuwe aanpak om afwijkingen van de doelstelling achteraf te compenseren betekent normaal dat de Fed de komende jaren een soepeler monetair beleid moet voeren dan hij tot nu van plan was. Omdat de centrale bank geen voorstander is van negatieve rentes, zal ze het nulrentebeleid wellicht langer dan gepland voortzetten.

De bestuurders van de Fed signaleerden in juni dat ze de basisrente van 0 à 0,25 procent minstens tot eind 2022 zullen handhaven. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat het nulrentebeleid veel langer duurt, minstens tot eind 2025.

Werkgelegenheid

Ook de doelstelling van maximale werkgelegenheid is aangepast. De Fed signaleert nu dat hij het monetair beleid zal versoepelen als de werkgelegenheid te laag is. Tot nu hadden afwijkingen van de doelstelling in beide richtingen een invloed op het beleid. Een lage werkgelegenheid was een argument om de rente te verlagen en een hoge werkgelegenheid een reden om de rente te verhogen.

Het is mogelijk een duurzaam robuuste arbeidsmarkt te hebben zonder een ongewenste stijging van de inflatie.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

De centrale bank gelooft niet meer dat lage werkloosheid leidt tot meer inflatie. Powell: 'Onze gewijzigde verklaring weerspiegelt de appreciatie voor de voordelen van een sterke arbeidsmarkt, vooral voor gemeenschappen met lage en bescheiden inkomens. Het is mogelijk een duurzaam robuuste arbeidsmarkt te hebben zonder een ongewenste stijging van de inflatie.'

De aandelen- en obligatiemarkten reageerden aanvankelijk positief op de nieuwe strategie van de Fed. Maar ze vielen later terug, wellicht omdat de bijsturing werd verwacht. De Fed zal voortaan om de vijf jaar zijn strategie grondig evalueren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud