Fed overweegt extra stimulus economie

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto: Bloomberg)

Bij de Amerikaanse centrale bankiers verschuift de focus van de exitstrategie naar de vraag of er geen extra stimulusmaatregelen nodig zullen blijken, als de economische vooruitzichten somberder worden. Tegelijk zet de Fed het mes in de groei- en vooral de inflatieprognoses voor 2010 en 2011.

Dat leren de notulen van de meest recente bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bankiers, op 22 en 23 juni. Die laten een opmerkelijke verschuiving zien bij de discussie. Tot voor kort ging de discussie vooral hoe de Fed de vele noodmaatregelen kon uitdoven - de zogenaamde exitstrategie.

Nu vragen de centrale bankiers zich voor het eerst af of er geen extra maatregelen nodig zullen zijn. 'Het comité moet overwegen of extra beleidsstimuli noodzakelijk kunnen blijken als de vooruitzichten duidelijk zouden verslechteren', staat te lezen. Het is voor het eerst dat die verwijzing naar mogelijke 'extra beleidsstimuli' in de notulen opduikt.

De centrale bankiers zijn sowieso somberder geworden over de economie. Samen met die notulen geeft de Federal Reserve (Fed) ook een update van de economische 'boordtabel'. Gemiddeld verwachten de centrale bankiers voor 2010 en 2011 respectievelijk 3,3 en 3,9 procent groei, iets minder dan de 3,5 en 4 procent groei waar ze in april nog op mikten. Ze verwijzen als verklaring onder meer naar 'de trage verbetering van de arbeidsmarkt, de aanhouded zwakke huizenmarkt, de uitdovende begrotingsstimulus en de trage verbetering van de kredietverstrekking van banken'.

Het is meteen ook de eerste keer sinds de start van het economisch herstel begin 2009 dat de Fed de verwachtingen voor 2010 neerwaarts bijstelt. Van april 2009 tot april 2010 krikte de centrale bank de prognose voor dit jaar in stapjes een vol procentpunt op, van 2,5 procent naar 3,5 procent.

Deflatie

De centrale bankiers zetten vooral het mes in de inflatieprognoses. Dit jaar zou de kerninflatie, de inflatie zonder de volatiele energie- en voedselprijzen, slechts 0,9 procent bedragen. In april lag de prognose nog op 1,1 procent. Voor 2011 zakt de voorspelling voor de kerninflatie van 1,3 naar 1,1 procent. Ook de prognoses voor de globale inflatie zakken met met 0,1 à 0,3 procentpunt, tot 1,1 procent dit jaar en 1,4 procent volgend jaar.

Bij een kerninflatie onder 1 procent gaan bij de meeste centrale bankiers knipperlichten af. Eric Rosengren, voorzitter van het Fed-kantoor in Boston, gaf vandaag in een interview met de Wall Street Journal aan dat hij deflatie een veel belangrijker risico vindt dan een mogelijke opstoot van inflatie.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud