Advertentie
Advertentie

Fed plant geen renteverhoging in 2019

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) beslist ook om al eind september de afbouw van haar obligatieportefeuille stop te zetten. Vooral de obligatiemarkt reageerde positief.

Na de Grote Bocht van eind januari, toen de Fed aankondigde dat de renteverhogingen voorlopig worden opgeschort, heeft de centrale bank woensdag meer duidelijkheid gecreëerd over het voor dit en volgend jaar geplande monetair beleid.

In de eerste plaats signaleert de Fed dat hij niet meer van plan is om dit jaar de rente te verhogen. In december was de Fed nog van plan om in 2019 twee keer de rente op te trekken. Analisten hadden voorspeld dat de Fed één renteverhoging in het vooruitzicht zou stellen.

Voorts is de centrale bank van plan al vanaf mei de afbouw van haar grote obligatieportefeuille te vertragen. De afbouw wordt eind september stopgezet. Fed-voorzitter Jerome Powell verwacht dat het balanstotaal stabiliseert net boven 3.500 miljard dollar, tegenover 3.970 miljard vorige week. De geleidelijke inkrimping van de balans was volgens sommige waarnemers de oorzaak van de turbulentie op de financiële markten eind vorig jaar.

Inflatie

'Sommige ontwikkelingen vereisen aandacht', zei Powell op een persconferentie. 'De economische groei en de jobcreatie vertragen. Bovendien is de inflatie gedaald. De inflatie is nog iets lager dan onze doelstelling van 2 procent.' Maar Powell zei ook dat de economische vooruitzichten gunstig blijven. 'De economische fundamentals zijn sterk.'

Daarom laten de bestuurders van de Fed doorschemeren dat de verstrakking van het monetair beleid nog niet helemaal voorbij is. Ze signaleren dat ze van plan zijn om in 2020 één keer de rente op te trekken naar 2,5 à 2,75 procent. De jongste verhoging, naar 2,25 à 2,5 procent, dateert van december.

Het valt op dat sommige markten de centrale bank niet geloven als die hint op een renteverhoging in 2020. Volgens de rentetermijnmarkt is er 48 procent kans dat de Fed tegen januari van volgend jaar de rente verlaagt.

De Amerikaanse obligatiemarkt reageerde positief op de langer dan verwachte pauze in het beleid van renteverhogingen en op de beslissing om een grote obligatieportefeuille te handhaven. Daardoor viel de tienjaarsrente terug naar 2,53 procent, het laagste peil sinds januari 2018. De daling van de dollar deed de euro boven 1,14 dollar stijgen. De Amerikaanse aandelenmarkt reageerde wispelturig.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud