Fed pompt 2.300 miljard dollar extra in economie

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) lanceert een groot extra pakket leningen om gezinnen, bedrijven en overheden te ondersteunen.

'Het is de rol van de Fed om tijdens deze periode van beperkte economische activiteit zoveel mogelijk steun en stabiliteit te bieden', zegt Fed-voorzitter Jerome Powell in een toelichting van de maatregelen. 'Onze actie zal helpen te garanderen dat het herstel zo sterk mogelijk is.'

De Fed is van plan tot 600 miljard dollar aan leningen over te kopen om de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) op peil te houden. Kmo's die kredieten krijgen, moeten 'redelijke inspanningen' leveren om de werkgelegenheid op peil te houden. Hun inkoop van aandelen en dividenden zijn aan dezelfde beperkingen onderhevig als deze die zijn voorzien in het stimuluspakket van 2.200 miljard dollar van de regering.

Voorts stimuleert de Fed de kredietverlening aan gezinnen en ondernemingen door enkele bestaande kredietfaciliteiten aan te passen. De centrale bank ondersteunt voortaan voor 850 miljard dollar van die kredieten. Kredietverliezen zijn tot 85 miljard dollar gedekt door de schatkist. Ook bedrijven die sinds de start van de coronacrisis hun kwaliteitsrating hebben verloren komen in aanmerking voor steun.

Bovendien lanceert de Fed een nieuwe kredietfaciliteit van 500 miljard dollar voor de 50 staten en lokale overheden, zodat zij hun cruciale dienstverlening kunnen voortzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud