Fed pompt volgende week miljarden in het financiële systeem

De Fed komt met een liquiditeitsplan voor de repomarkt. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) gaat meer en tegen een langere looptijd geld lenen aan partijen in de repomarkt.

De New York Fed meldt vrijdag dat zij een plan heeft voor volgende week om de repofinanciering voor het eind van het kwartaal veilig te stellen. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen voor heel korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven.

De centrale bank zal maandag nog voor maximaal 75 miljard dollar in de markt pompen, zoals ze ook deze week steeds heeft gedaan. Maar vanaf dinsdag gaat de geldkraan flink open. Dan injecteert de monetaire autoriteit iedere dag minimaal 75 miljard dollar in het financiële systeem. Naast de repoleningen met een looptijd van 1 dag (reguliere looptijd), zal het ook voor 30 miljard dollar leningen uitgeven met een looptijd van 14 dagen. Deze leningen biedt de Fed volgende week enkel aan op dinsdag, donderdag en vrijdag. 

Het injectieplan van de Fed.

Met het plan probeert de Fed de zorgen in de markt weg te nemen. Er was een zekere angst onder de participanten in de repomarkt dat er de komende twee weken wederom liquiditeitsproblemen zouden komen. Dit omdat er vaak meer vraag naar repoleningen is aan het einde van het kwartaal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud