Advertentie

Fed signaleert einde renteverhogingen

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zei woensdag dat de volgende aanpassing van de rente een verhoging of een verlaging kan zijn. Wall Street reageerde erg positief.

De Fed heeft zijn communicatie over het monetair beleid fors aangepast. De centrale bank schrapte in de toelichting van het rentebesluit de passage dat nog enkele renteverhogingen nodig zullen zijn. Voorts maakte de Fed duidelijk dat de volgende aanpassing van de rente niet voor morgen is en even goed een verhoging als een verlaging kan zijn. 'We zullen geduldig zijn wanneer we beslissen welke toekomstige aanpassing van de rente gepast is'.

'De tegenwind voor de Amerikaanse economie is toegenomen', zei Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie. 'De economische groei in China en West-Europa daalt en de brexit, de handelsonderhandelingen tussen de VS en China en de shutdown zorgen voor onzekerheid.'

Powell voegde eraan toe dat de argumenten voor een renteverhoging aan kracht hebben verloren. 'De inflatie is gedaald, de terugval van de olieprijzen zal de inflatie in de komende maanden verder doen dalen en de inflatieverwachtingen van de financiële markten zijn gedaald.'

Inkrimping balans

De Fed zei ook dat hij bereid is de afbouw van zijn portefeuille staatsobligaties en herverpakte hypotheken te herbekijken. Powell: 'Na de normalisering (inkrimping) zal onze balans groter zijn dan we tot nu verwachtten.' Sommige analisten zeggen dat de recente turbulentie op de markten te wijten is aan de inkrimping van de balans van de Fed. Hoe groter het balanstotaal van de centrale bank, hoe groter de stimulans voor de economie.

1,8
procent
Beleggers reageerden erg positief op het rentebesluit. De Dow Jones sloot 1,8 procent hoger.

Powell merkte op dat er een contradictie bestaat tussen de sterke Amerikaanse economie en de toenemende tegenwind. 'Het gezond verstand zegt dat we in zo'n omstandigheden beter geduldig wachten op meer duidelijkheid. Hoe lang de pauze zal duren zullen we maar achteraf weten.' De Fed heeft sinds december 2015 in negen stappen de rente verhoogd naar 2,25 à 2,5 procent.

De ingrijpende bijsturing van het monetair beleid werd unaniem goedgekeurd door de tien stemgerechtigde bestuurders van de Fed.

Marktreactie

Beleggers reageerden erg positief op het rentebesluit. De Dow Jones , die ook profiteerde van sterke Amerikaanse bedrijfsresultaten, sloot 1,8 procent hoger. De stijging van de Amerikaanse obligatiekoersen na het rentebesluit deed de tienjaarsrente dalen van 2,73 naar 2,69 procent. De dollar verzwakte, waardoor de euro steeg van 1,142 naar 1,148 dollar.

In december gebeurde het omgekeerde. De renteverhoging van toen en het vooruitzicht van twee extra renteverhogingen in 2019 leidden tot een forse daling van de Amerikaanse beurzen.

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich al opgetogen over de reactie van de markten. Hij heeft vorig jaar herhaaldelijk de renteverhogingen van de Fed bekritiseerd en overwoog zelfs om Powell te ontslaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud