Fed slentert naar renteverhoging in het najaar

Fed-voorzitter Janet Yellen ©AFP

17 september of 16 december? Een definitief antwoord op de vraag op welke datum Amerikaanse centraal bankiers de eerste renteverhoging sinds 2006 doorvoeren is er nog altijd niet.

Centraal bankiers hebben soms 12 pagina’s nodig om helemaal niets te zeggen. Dat was woensdagavond de voornaamste conclusies die we uit de notulen van de jongste bijeenkomst van de Federal Reserve, op 29 juli, konden trekken.

Uit de lange discussies onthouden we vooral dat de Amerikaanse centraal bankiers het eens zijn dat het tijdstip om voor het eerst sinds 2006 de rente te verhogen ‘nadert’. Hamvraag is nu of dat tijdstip de eerstvolgende vergadering is, op 17 september, dan wel die van 16 december.

Het tussendoortje op 28 oktober mogen we vergeten, want dan is er geen persconferentie gepland. En na zeven jaar komaf maken met het nulrentebeleid, daar zal voorzitter Janet Yellen bij voorkeur een woordje uitleg bij geven.

Bij de korte toelichting op de bijeenkomst van 29 juli had Yellen met wat subtiel woordgebruik de speculatie op ‘17 september’ sterk doen toenemen. Dit door in de toelichting de passage te laten sluipen dat de trekken overgehaald zou worden als er ‘nog wat meer verbetering’ van de arbeidsmarkt is. Welnu: de Amerikaanse economie is sindsdien tegen een stevig tempo jobs blijven scheppen, waardoor die voorwaarde nu vervuld lijkt.

Maar tegelijk hadden Yellen & co zich ingedekt met de stelling dat ze pas de rente zullen optrekken als ze er ‘redelijk zeker’ van zijn dat de inflatie weer duurzaam richting de doelstelling van 2 procent evolueert. De recente appelflauwte van de olieprijzen maakt de inflatieprognoses - zoals de notulen ook aangeven - weer een stukje hachelijker en geeft de ‘duiven’ binnen de centrale bank ammunitie in hun pleidooi om de rente nog even op nul te houden.

De eerder op de dag vrijgeven inflatiecijfers voor juli - een kerninflatie die op 1,8 procent vastgeroest is - waren niet van aard om de kansberekening drastisch bij te sturen. Grosso modo zijn de meningen over september of december nu 50/50 verdeeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud