Fed streelt rempedaal

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto: Reuters) ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft beslist haar obligatieaankopen te verminderen van 85 tot 75 miljard dollar per maand. Dat is de eerste stap naar een normalisering van het extreem soepel geldbeleid.

De Fed pompt voortaan wat minder geld in de Amerikaanse economie omdat de toestand van de arbeidsmarkt verbetert. 'Rekening houdend met de vooruitgang naar maximale werkgelegenheid en de betere vooruitzichten van de arbeidsmarkt besliste de Fed de activa-aankopen lichtjes te verminderen', zegt de centrale bank in een toelichting van haar besluit.

De aankoop van staatsobligaties daalt van 45 tot 40 miljard dollar per maand en de aankoop van herverpakte hypotheken vermindert van 40 tot 35 miljard dollar. Het iets strengere geldbeleid is een verrassing. De meeste economen hadden voorspeld dat de Fed tot januari of maart zou wachten.

Wel blijven de centraal bankiers dus maandelijks 75 miljard in de economie pompen. Sinds de ondergang van Lehman Brothers meer dan vijf jaar geleden duwde de centrale bank bijna continu het gaspedaal in om de economie op koers te houden.

Met noodkredieten allerhande én drie forse inkoopprogramma's van staatspapier en herverpakte hypotheken vervijfvoudigde de balans van de Fed sinds midden 2008, tot bijna 4.000 miljard dollar nu (zie grafiek onderaan).

De Fed heeft opnieuw China onttroond als de grootste houder van Amerikaanse overheidsobligaties: de meer dan 2.178 miljard dollar Treasuries vormen bijna een vijfde van de totale uitstaande publieke Amerikaanse schuld.

Rente

De basisrente van de Fed blijft net als de voorbije vijf jaar op 0 tot 0,25 procent. De Fed herhaalt zijn belofte dat hij de rente niet zal verhogen zolang de werkloosheidsgraad hoger is dan 6,5 procent. De werkloosheidsgraad daalde in november tot 7 procent.

Maar de Fed gaat een stap verder. 'De Fed verwacht dat de basisrente nog geruime tijd op het huidige peil blijft nadat de werkloosheidsgraad duidelijk onder 6,5 procent is gedaald.' 'Eenmaal de rente onder 6,5 procent zakt, zullen we niet alleen de werkloosheidsgraad bekijken om de gezondheid van de arbeidsmarkt in te schatten. Het heeft dus weinig zin daar weer een precies cijfer op te plakken', zei Bernanke aansluitend op een persconferentie

Fed-bestuurder Eric Rosengren stemde tegen de beslissing om minder geld in de economie te pompen. Hij merkte op dat de werkloosheid nog steeds hoog is en dat de inflatie veel lager is dan de doelstelling van 2 procent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud