Advertentie
Advertentie

Fed tilt renteverhoging over de zomer heen

Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve ©Bloomberg

Het ziet er naar uit dat de eerste Amerikaanse renteverhoging sinds 2006 er ten vroegste in september komt.

Die boodschap valt te distilleren uit de notulen van de jongste bijeenkomst van de Amerikaanse centraal bankiers, op 29 april. De discussie ging vooral over het nulrentebeleid, die de Federal Reserve al sinds december 2008 hanteert. En de hamvraag wanneer de Amerikaanse economie voldoende sterk is om een renteverhoging, de eerste sinds 2006, aan te kunnen.

Niet zo lang geleden ging Wall Street er nog van uit dat de vergadering van 17 juni wel eens cruciaal zou kunnen worden. Maar de jongste data leren dat de economische groei in het eerste kwartaal tot stilstand is gekomen. Het tweede kwartaal dient zich niet veel beter aan, afgaand op recente tegenvallers over onder meer de kleinhandelsverkopen en de industriële productie. 

Veel deelnemers achten het onwaarschijnlijk dat de in juni beschikbare data een renteverhoging zouden kunnen verantwoorden
Fed-notulen

In hun discussie benadrukken de bankiers dat er pas een verhoging komt als ze verdere verbetering zien op de jobmarkt én ze er op kunnen vertrouwen dat de inflatie op termijn weer richting 2 procent evolueert. Die voorwaarden zullen zo goed als zeker in juni niet vervuld zijn. 'Veel deelnemers achten het onwaarschijnlijk dat de in juni beschikbare data een renteverhoging zouden kunnen verantwoorden', klinkt het in de notulen.

Wall Street reageert mild positief op die bevestiging van wat eigenlijk iedereen al wist: er komt geen renteverhoging in juni. De Dow Jones ruilt een klein verlies voor een bescheiden winst van 0,2 procent. Daarmee lijkt de Dow wel sluipend koers te zetten naar een derde slotrecord op rij. 

Het grote rentedebat wordt zo over de zomer getild, naar de vergadering van 17 september. Er is ook een vergadering in putje zomer, op 29 juli, maar het is erg onwaarschijnlijk dat daar grote beslissingen genomen worden. Na die bijeenkomst is er immers geen persconferentie waarbij voorzitter Janet Yellen meer tekst en uitleg kan geven bij de beslissing. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud