Fed-topvrouw waarschuwt voor opflakkerend virus

Federal Reserve-bestuurder Lael Brainard, al jaren een van de invloedrijkste stemmen onder de Amerikaanse centraal bankiers. ©REUTERS

'De recente opflakkering is een ontnuchterende herinnering dat het de pandemie is die de marsrichting van de economie dicteert', zegt de Federal Reserve-bestuurder Lael Brainard.

Terwijl Wall Street zich optrekt aan de hoop op een snelle doorbraak bij de zoektocht naar een vaccin voor het coronavirus is de stemming onder Amerikaans centraal bankiers een stuk minder optimistisch. Dat leert een (virtuele) toespraak die een van de invloedrijkste bestuurders bij de Federal Reserve, Lael Brainard, dinsdagavond gaf.

Brainard is er niet van overtuigd dat de heropening en dus het herstel van de Amerikaanse economie in een rechte lijn gaat. De recente opflakkering van het virus, met dit keer focus op zuidelijke staten als Florida, baart de centrale bankier zorgen.

'De recente opflakkering is een ontnuchterende herinnering dat het de pandemie is die de marsrichting van de economie dicteert', zegt Brainard. 'Een dikke mist omgeeft ons en er zijn veel risico's. Het herstel zal veel kopwinden te verwerken krijgen, zelfs als die risico's zich niet realiseren. Een tweede virusgolf zou de uitdaging alleen maar groter maken'.

Brainard geeft aan dat gezien de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie de focus van het monetaire beleid zal veranderen van crisisbestrijding op de korte termijn naar de belofte dat de stimulus nog heel lang behouden blijft. Door de potentiële structurele schade aan de economie zal de centrale bank nog geruime tijd haar twee doelstellingen - volledige tewerkstelling en een inflatie rond 2 procent - niet halen.

In nauwelijks omfloerst taalgebruik laat Brainard verstaan dat de focus van de Federal Reserve de komende jaren vooral op de tewerkstelling ligt en minder op de inflatie. 'Nu we merken dat er geringe correlatie is tussen inflatie en de arbeidsmarkt is het belangrijk dat beleidsmakers niet te vroeg hun stimulus verminderen. In plaats daarvan moeten we naar een diepe en brede impact op de tewerkstelling streven die bij de vorige herstelfase slechts heel laat bereikt werd.'

Met een nu al historisch persbericht voert de Federal Reserve sinds maart een totaaloorlog tegen de pandemie. De balans is sindsdien met zo'n 3.000 miljard dollar aangedikt. Recent is er een knikje (zie grafiek). Maar dat is, zoals Brainard ook onderstreept, louter omdat enkele tijdelijke maatregelen zoals de 'export' van dollars naar andere centrale banken niet langer nodig zijn.

Kern van de boodschap is dat de Fed er dus niet aan denkt de stimulus snel af te bouwen. Integendeel, er komt op een of andere manier een belofte dat de bulkinkopen van schulden en de ultralage rente nog heel lang duren. Het was diezelfde Brainard die begin 2019, tot opluchting van beleggers, het signaal stuurde dat de Amerikaanse centrale bank niet langer haar balans zou inkrimpen.

Ironisch genoeg is dát - en niet de sombere inschatting van de onderliggende economie - waar Wall Street gisteren op focuste, met een vers spurtje voor de Dow Jones . Meteen een illustratie van de enorme kloof die de pandemie heeft veroorzaakt tussen Wall Street en Main Street, de reële economie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud