Fed trekt rente op ondanks kritiek van Trump

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) verhoogt voor de derde keer dit jaar de rente en zegt dat er nog renteverhogingen zullen volgen.

Zoals algemeen verwacht heeft de Fed de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump op de renteverhogingen naast zich neergelegd. De centrale bank trekt haar belangrijkste rentetarief met 25 basispunten op naar 2 à 2,25 procent. De bestuurders van de Fed signaleren dat ze van plan blijven de rente in december te verhogen naar 2,4 procent. Ze herhalen dat ze in 2019 de rente in drie stappen willen optrekken naar 3,1 procent en in 2020 naar 3,4 procent.

'Wij houden geen rekening met politieke factoren', zei Fed-voorzitter Jerome Powell toen hij op de persconferentie een vraag kreeg over de kritiek van Trump. 'Dat zal altijd zo zijn. We hebben een belangrijke job gekregen van het Congres. We proberen met ons beleid maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit na te streven.'

In de toelichting van het rentebesluit schrapte de Fed één zin. De centrale bank zegt niet meer dat het monetair beleid soepel is. Zij onderstreept daarmee dat haar basisrente stilaan de zogenaamde neutrale rente nadert. Dat is de rente die de Amerikaanse economie noch stimuleert noch afremt. De bestuurders van de Fed ramen die neutrale rente op 3 procent.

De Fed heeft sinds december 2015 al acht keer de rente verhoogd. Hij wil met de geleidelijke verstrakking van het monetair beleid een oververhitting van de Amerikaanse economie voorkomen zonder een recessie te veroorzaken. Voorlopig met succes.

Handelsoorlog

De commentaar van de Fed en van voorzitter Jerome Powell over de Amerikaanse economie blijft erg positief. 'De economie is sterk en de inflatie laag en stabiel', zei Powell. 'Dat is allemaal goed nieuws, maar niet alle Amerikanen genieten van de voordelen van de sterke economie. De renteverhogingen helpen om de heropleving duurzaam te maken.' De Amerikaanse economie groeit al meer dan negen jaar.

Het valt op dat het rentebesluit niet verwijst naar de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. In antwoord op een vraag zei Powell wel dat de Fed bij het bedrijfsleven echo's van stijgende bezorgdheid opvangt. 'Aanvoerketens worden verstoord en de grondstoffenprijzen stijgen. De impact op de economie als geheel is voorlopig beperkt, maar meer protectionisme is slecht voor de Amerikaanse economie.'

De Fed publiceert ook nieuwe economische vooruitzichten. Hij verhoogt de groeiprognose voor 2018 van 2,8 naar 3,1 procent. De andere voorspellingen veranderen weinig of niet. De Fed ziet de groei vertragen naar 2,5 procent in 2019 en 2 procent in 2020. De werkloosheidsgraad schommelt de komende drie jaar tussen 3,5 en 3,7 procent en de inflatie blijft dicht bij de doelstelling van 2 procent.

De valutamarkt en de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten reageren wispelturig op het rentebesluit en de persconferentie van Powell.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud