Fed-voorzitter Powell hint op renteverlaging

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©EPA

De Amerikaanse centrale bank (Fed) staat klaar om snel haar monetair beleid te versoepelen, signaleert voorzitter Jerome Powell. Op Wall Street klom de S&P500 voor het eerst boven 3.000 punten.

De Fed blijft bezorgd over de economische vooruitzichten. 'De economische cijfers en andere ontwikkelingen sinds de vergadering van juni geven aan dat de onzekerheid over de handelsconflicten en bezorgdheid over de wereldeconomie op de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie blijven wegen.' Dat staat in de uiteenzetting die Powell geeft voor Huis van Afgevaardigden.

-25
Basispunten
Volgens de rentetermijnmarkt is het 100 procent zeker dat de Fed op 31 juli zijn belangrijkste rentetarief met minstens 25 basispunten verlaagt.

Hij merkt op dat de Amerikaanse economie wordt geconfronteerd met talloze risico's. De centraal bankier verwijst onder meer naar de aanhoudend lage inflatie, de groeivertraging bij andere grote economieƫn en de brexit.

Die boodschap van Powell versterkt de verwachting dat de Fed in de nabije toekomst de rente verlaagt. Volgens de rentetermijnmarkt is het 100 procent zeker dat de Fed op 31 juli zijn belangrijkste rentetarief met minstens 25 basispunten verlaagt.

Marktreactie positief

Beleggers reageren positief op de toespraak van Powell. De Amerikaanse obligatiekoersen stijgen, waardoor de langetermijnrente daalt. In Europa valt de lange rente gedeeltelijk terug na de sterke stijging van woensdagochtend. De Europese aandelenmarkten gaan hoger. De Amerikaanse S&P500-index  gaat voor het eerst boven 3.000 punten en de dollar verzwakt tegenover de euro.

De Fed opende op 19 juni de deur voor een renteverlaging, omdat de onzekerheid over de economische vooruitzichten was toegenomen en de inflatie te laag is. De inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Fed bedraagt maar 1,5 procent. Dat is duidelijk minder dan de doelstelling van 2 procent.

Onafhankelijkheid

In de toespraak onderstreept Powell het belang van een onafhankelijke centrale bank. 'Zo kunnen we op basis van objectieve analyse en data onze doelstellingen nastreven.' Hij levert daarmee impliciet kritiek op Donald Trump. De Amerikaanse president heeft herhaaldelijk Powell en het beleid van de Fed aangevallen en aangedrongen op een soepeler geldbeleid.

Powell geeft wel toe dat onafhankelijkheid ook verantwoordelijkheid betekent. 'We appreciƫren dat onze onafhankelijkheid de verplichting impliceert om transparant te zijn. Zo kunnen jullie en het publiek rekenschap vragen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud