Fed zet geldkanon op scherp

De Federal Reserve. Foto AFP.

Wordt het een spervuur of een H-bom? Die vraag houdt de financiële markten al weken in spanning. Dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) vandaag beslist geld bij te drukken, staat buiten kijf. Hoeveel en hoe vaak moet nog blijken. Maar veruit de neteligste vraag is wat het effect ervan zal zijn. Bovendien kunnen de Republikeinen roet in het eten gooien.

Wordt het een spervuur of een H-bom? Die vraag houdt de financiële markten al weken in spanning. Dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) vandaag beslist geld bij te drukken, staat buiten kijf. Hoeveel en hoe vaak moet nog blijken. Maar veruit de neteligste vraag is wat het effect ervan zal zijn. Bovendien kunnen de Republikeinen roet in het eten gooien.

‘Wij denken dat de Fed een stevige aftrap geeft van 500 miljard dollar (365 miljard euro) en heel duidelijk maakt dat hij bereid is meer te doen zodat de operatie de vereiste impact heeft.’ Han de Jong, hoofdeconoom van ABN AMRO, ziet wel brood in een heftige aanzet van QE2. Dat is de geuzennaam van de tweede ronde van kwantitatieve versoepeling waartoe de Fed vandaag na zijn vergadering zal beslissen.

Ook ING-hoofdeconoom Mark Cliffe, rekent op 500 miljard dollar, maar dan wel gespreid over zes maanden. ‘In tegenstelling tot de eerste ronde staat dit keer geen catastrofe voor de deur’, verklaart hij zijn analyse van een stapsgewijze liquiditeitsinjectie.

Niet alleen over de omvang en de looptijd van QE2 bestaat veel discussie, maar ook over de impact ervan. In de lente rondde de Federal Reserve zijn eerste versoepelingsronde af met 1.750 miljard dollar nieuwe biljetten op de teller. Aangezien dat niet volstond om de economie vlot te trekken, gaat Fed -voorzitter Ben Bernanke nu dus opnieuw het liquiditeitskanon bovenhalen.

Dat moet de langetermijnrente omlaag halen en het voor bedrijven en consumenten goedkoper maken geld te ontlenen en uit te geven. Dat moet het deflatiespook verjagen. Aangezien de beleidsrente tussen een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent zit, blijft van het rentewapen niet veel meer over. Het effect van een QE2 van 500 miljard dollar staat volgens JPMorgan gelijk aan een daling van de beleidsrente van 50 basispunten.

‘We schatten de impact van QE2 op de economische groei op 0,3 procentpunt’, zegt Michelle Meyer, econome van Bank of America Merrill Lynch.‘Verschillende kanalen waarlangs de QE2 moet lopen om de economie een boost te geven, zijn immers verstopt. De kredietvoorwaarden zijn nog steeds streng, waardoor het moeilijk is om een hypotheek te krijgen. Bovendien is de markt voor herverzekering van hypotheken naar de vaantjes. De enige die dat soort effecten nog herverzekert, is de overheid via de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac.’

Dat er überhaupt een effect zal zijn, is volgens Meyer te danken aan de impact van de QE2 op de financiële markten, en een verdere verzwakking van de dollar die de Amerikaanse concurrentiepositie aanzwengelt.

Ook Christopher Pissarides, die in oktober de Nobelprijs economie won voor zijn onderzoek naar mank werkende arbeidsmarkten, verwacht weinig effect. ‘De geldpersen van de Fed zullen de arbeidsmarkt in de VS niet veel goed doen. Er zit al ruim voldoende liquiditeit in het systeem.’

De hamvraag is wat de Fed zal doen als het eerste salvo ontoereikend blijkt. Hoe lager de eerste QE2-dosis, hoe groter de verwachting dat de Fed een reeks injecties voorbereidt. Volgens Goldman Sachs zal de Fed de komende twee jaar tot 2.000 miljard dollar effecten inkopen.

De verwachte Republikeinse verkiezingsoverwinning kan het de Fed nog moeilijk maken. Het is niet ondenkbaar dat de Republikeinen de focus willen verleggen van het drukken van geld naar het verminderen van de belastingen. Ook topeconoom Joseph Stiglitz, nota bene een voormalig adviseur van president Barack Obama, betwijfelt het nut van QE2 en pleit voor belastingverlagingen.

Neil Dutta, econoom bij BofA Merrill Lynch, ziet alvast een netelige kwestie opdoemen in de nieuwe wetgeving die de financiële regelgeving hervormt. ‘In de Dodd-Frank Act staat een clausule die de centrale bank verplicht meer informatie te geven over onconventionele maatregelen. De dreiging van een verminderde onafhankelijkheid zorgt er nu al voor dat sommige Fed-beleidslui extra stimuli vragen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud