Fed zet mes in groeiprognoses

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto: Bloomberg)

De Amerikaanse centrale bankiers zetten het mes in de groeiprognose voor 2011 en ziet de werkloosheid hardnekkig hoog blijven. Dat leren de notulen van de bijeenkomst van 3 november, waar de Federal Reserve 600 miljard dollar extra stimulus ontvouwde. De notulen leren dat de centrale bankiers pittig debatteerden over hoe ze die stimulus best aanpakten.

De Federal Reserve is een heel stuk somberder geworden over de Amerikaanse economie. Dat leert de driemaandelijkse update van de vooruitzichten van de centrale bankiers, die samen met de notulen van de bijeenkomst van 3 november wordt vrijgegeven. De Fed rekent nu nog op 3,3 procent groei in 2011, in juni was dat 3,9 procent.

En waar de Fed in juni nog op een prille verbetering van de arbeidsmarkt rekende voor 2011, is daar nu geen sprake meer van. De Fed-economen verwachten nu een werkloosheidsgraad van gemiddeld 9 procent in 2011, niet veel onder de huidige 9,6 procent. In juni rekenden ze op een daling van de werkloosheidsgraad naar 8,5 procent.

Met een zo goed als onveranderde voorspelling voor een kerninflatie van 1,3 procent in 2011, rateren de centrale bankiers ook in 2011 dus waarschijnlijk hun twee doelstellingen: maximale tewerkstelling en prijsstabiliteit, die de meeste centrale bankiers omschrijven als een kerninflatie tussen 1,7 en 2 procent. In oktober zakte de kerninflatie zelfs tot 0,6 procent, het laagste peil sinds de start van de statistieken in 1958.

Dollar

Bijgevolg mag het niet verbazen dat de centrale bankiers die 3de november besloten tegen midden 2011 600 miljard dollar extra in de economie te pompen. Die geldcreatie ontlokte in binnen- en buitenland bakken kritiek, maar de Fed hoopt zo de inflatieverwachtingen op te krikken en - onder meer via stijgende beurskoersen en lagere rentes - de economie zo veel mogelijk overeind te houden.

Op de 'eeuwige tegenstribbelaar' Thomas Hoenig van de Kansas City Fed na, leren de notulen dat het merendeel van de centrale bankiers gewonnen was voor de extra stimulus. Al gingen er wel pittige discussies aan vooraf

'De meeste deelnemers oordeelden dat de inkoop van bijkomende langlopende obligaties de lange rente extra zal doen dalen en de markten stimuleren; een aantal merkte op dat het ook een daling van de dollar met zich mee kon brengen. De meeste verwachten dat die omstandigheden een sterker herstel van groei en tewerkstelling kan bevorderen, evenals een terugkeer naar inflatie die meer in lijn met de doelstellingen ligt.'

Het is opvallend dat de notulen zo expliciet aangeven dat de centrale bankiers een goedkopere dollar best genegen zijn. Al klinken er ook waarschuwende woorden: 'Sommigen zijn bezorgd dat een bijkomende expansie van de balans ongewenste neerwaartse druk op de dollar kan veroorzaken', valt nog te lezen.

Extra vergadering

Opmerkelijk was dat de centrale bankiers al eens 'proefdraaiden' voor hun belangrijke beslissing, via een telefonische conferentie op 15 oktober. In die bijeenkomst hadden ze het vooral over hoe een beter communicatie het beleid zou kunnen steunen. Daar kwam onder meer de vraag aan bod of de Amerikaanse centrale bank een officiële inflatiedoelstelling moet hebben, zoals alle andere belangrijke centrale banken in de wereld.

De centrale bankiers herhalen dat de Fed eigenlijk ei zo na een officiële doelstelling heeft: 'Deelnemers merkten op de langetermijnprognoses bij de driemaandelijkse economische update al heel wat informatie bevat over hun inschatting van de doelstellingen', luidt het. Bijgevolg is de 'bijna-officiële' doelstelling de 1,6 à 2 procent langetermijnprognose. De Fed overweegt ook voorzitter Ben Bernanke - zoals collega Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank - regelmatige persconferenties te laten geven, waarin hij meer informatie kan geven dan nu in het korte persbericht na elk rentebesluit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud