Advertentie

Fed zet met één woord eindejaarsrally in gang

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell suggereert met één welgemikte quote dat het gros van de renteverhogingen achter de rug is. ©Bloomberg

Alleen in de beurswereld kan het woordje 'neutraal' - zij het dan in de mond van de invloedrijkste man van de financiële markten - een golf van enthousiasme losweken.

'Neutraal.' Het lijkt een onschuldig woordje, maar het leverde Wall Street gisteren wel een van de beste dagen van een moeilijk beursjaar 2018 op. De Dow Jones  won 2,5 procent, Nasdaq herstelde 3 procent.

Ook op de Europese beurzen doen beleggers een poging tot eindejaarsinkopen: de Bel20  gaat 1 procent hoger, de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - wint 0,9 procent. 

©rv

Jerome Powell, als voorzitter van de Federal Reserve de invloedrijkste man op de financiële markten, nam het woordje in de mond tijdens een toespraak voor de Economic Club of New York. 'De rente is naar historische maatstaven nog altijd laag en blijft net onder een neutraal peil voor de economie, een peil dat de groei noch versnelt noch vertraagt.'

Heilige graal

Beleggers hebben de gewoonte in een nanoseconde uit een paar woorden grote conclusies te trekken. Dat was woensdagavond niet anders. Ook al onthield Powell zich voor de rest van commentaar over het toekomstig beleid, met de quote dat de neutrale rente in zicht is, suggereerde hij op zijn minst dat dat het gros van de renteverhogingen achter de rug is. 

Economen zijn minder opgewonden dan beleggers. Powell zegt gewoon wat de Fed al heel het jaar zit te zeggen
Paul Donovan
UBS-strateeg

En die 'heilige graal' van een neutrale rente is iets waar beleggers samen met president Donald Trump, die geen kans onbenut laat om zijn onvrede over het beleid van de Fed te uiten, al een hele tijd reikhalzend naar uitkijken.

Met hun focus op de binnenlandse economie die ook in het tiende jaar expansie beresterk blijft, voerden de Amerikaanse centraal bankiers sinds eind 2015 al acht renteverhogingen door om potentiële inflatie of een oververhitting van de economie de pas af te snijden. 

Nog ruimte voor renteverhogingen

Die reeks renteverhogingen veroorzaakte al wel 'collateral damage'. Nu de dollar - de meeste liquide belegging ter wereld - weer aantrekkelijk is om op korte tijd geld in te parkeren, zijn beleggers minder bereid om risico te nemen. Het gevolg: veel grotere zaagtanden op de beursgrafieken dan we de tijdens de rimpelloze hausse van de voorgaande jaren gewoon waren. 

En nog: dollarschuldenaars die niet Uncle Sam heten krijgen het moeilijk om die schulden te (her)financieren, met crisissen van Turkije over Zuid-Afrika tot Argentinië als gevolg. Een groeimarktcrisis die trouwens ook het Brusselse beurszwaargewicht AB InBev midscheeps treft

Logisch dus dat beleggers dat ene woordje aangrepen om miljarden kooporders in beweging te zetten. Maar de vraag is of ze niet een beetje hun wensen voor werkelijkheid nemen. Powell heeft alleen maar laten weten dat de rente nu de onderkant van de vork nadert die de centraal bankiers als neutraal beschouwen. 

Ed Al-Hussainy, een rentestrateeg bij de vermogensbeheerder Columbia Threadneedle, merkt echter op dat de rente nog altijd 1 procentpunt onder het plafond van die vork zit. Met andere woorden: er is nog ruimte voor meerdere renteverhogingen.

UBS-strateeg Paul Donovan is nog scherper: 'Economen zijn minder opgewonden dan beleggers. Powell zegt gewoon wat de Fed al heel het jaar zegt.'

Volgens Al-Hussainy is de kans op ontgoocheling op 13 december groot, wanneer Powell na afloop van de - waarschijnlijk - negende renteverhoging in drie jaar meer dan één woord uitleg geeft. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud