Advertentie
Advertentie

Fed ziet afbouw stimulus dichterbij komen

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank ©Photo News

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zegt dat vooruitgang is geboekt op weg naar maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

De timing om te starten met een vermindering van de obligatieaankopen begint te naderen. Dat is de belangrijkste boodschap in de mededeling die de Fed woensdag publiceert. De centrale bank zegt voor het eerst dat sinds december vooruitgang is geboekt naar de dubbele doelstelling van maximale werkgelegenheid en 2 procent inflatie.

De essentie

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zegt  dat vooruitgang is geboekt naar maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit.

Dat is een signaal dat een vermindering van de obligatieaankopen dichterbij komt. Bovendien werd de Fed optimistischer over de economie.

De Fed herhaalt dat de hoge inflatie vooral het gevolg is van tijdelijke factoren.

Een afbouw van de stimulus is echter nog niet voor morgen. De Fed herhaalt dat hij elke maand voor minstens 120 miljard dollar staatsobligaties en herverpakte hypotheken blijft kopen tot er 'substantiële verdere vooruitgang' is geboekt naar maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit. De obligatieaankopen hebben als doel de langetermijnrente laag te houden en zo de economie te ondersteunen.

Optimisme

Voorts valt het op dat de Fed optimistischer werd over de economie. 'De indicatoren van economische activiteit en werkgelegenheid blijven versterken. De sectoren die het zwaarst werden getroffen door de pandemie tonen verbetering, maar zijn nog niet volledig hersteld.' De vorige keer luidde het nog dat die sectoren 'zwak bleven'.

'De economische groei dit jaar zal de hoogste in decennia zijn', signaleerde Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie. ‘De bestedingen van de gezinnen stijgen in een snel tempo en de vraag naar arbeid is zeer sterk. De arbeidsmarkt heeft wel nog een lange weg te gaan. De werkloosheidsgraad van 5,8 procent onderschat de echte werkloosheid, omdat de participatiegraad lager blijft dan voor de pandemie.’

Bij elke nieuwe golf van de pandemie vermindert de economische impact.
Jerome Powell
Voorzitter Fed

Powell maakt zich voorlopig geen grote zorgen over de opmars van de deltavariant van het coronavirus. ‘Bij elke nieuwe golf van de pandemie vermindert de economische impact.’

De Fed blijft ervan overtuigd dat de hoge inflatie tijdelijk is. Powell: ‘De overshooting van de inflatie is het gevolg van sterke prijsstijgingen van een klein aantal goederen en diensten, zoals nieuwe en tweedehandsauto’s, een overnachting in een hotel en vliegtuigtickets.’ De inflatie steeg in juni naar 5,4 procent, het hoogste peil sinds 2008.

De passage over vooruitgang naar maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit ‘is een hint dat de Fed later dit jaar zal starten met een vermindering van de obligatieaankopen’, zegt ING-econoom James Knightley. ‘We verwachten dat we daarover meer horen op de conferentie van de Fed in Jackson Hole eind augustus.’ Het zou niet de eerste keer zijn dat de voorzitter van de Fed op die conferentie een koerswijziging aankondigt.

De financiële markten reageerden relatief kalm op het rentebesluit van de Fed. De Amerikaanse aandelenmarkten veerden wat op. Toch sloot de Dow Jones 0,4 procent lager. De dollar verstevigde eerst, maar viel later terug. Daardoor werd de euro ruim een kwartcent duurder tot
1,184 dollar. Na enige aarzeling brokkelde de Amerikaanse tienjaarsrente af naar
1,22 procent.

‘Veel steun voor tweede mandaat Powell’

In Washington hopen veel insiders dat de Amerikaanse president Joe Biden beslist om Jerome Powell een tweede ambtstermijn te geven als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

Het persbureau Bloomberg meldde vorige week dat Powell bij de belangrijkste medewerkers van Biden brede steun geniet. De medewerkers moeten een herbenoeming wel nog bespreken met de president. Ook in het Congres en op Wall Street krijgt Powell veel steun, meldt The Wall Street Journal.

Maar het is nog niet zeker dat Biden Powell zal herbenoemen. Als de president een andere voorzitter wenst, maakt de vrouwelijke Fed-bestuurder Lael Brainard wellicht het meest kans.

Biden hecht veel belang aan diversiteit. Daarom werd eerder dit jaar ook de Afro-Amerikaanse Fed-bestuurder Raphael Bostic als mogelijke toekomstige voorzitter van de centrale bank genoemd.

Waarnemers verwachten dat Biden op zijn vroegst in september een beslissing neemt. Het mandaat van Powell loopt tot en met 4 februari 2022.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud