Advertentie

Fed ziet sterkere economie maar zet stimulus voort

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukt dat de economische crisis nog niet voorbij is. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) vindt het te vroeg om de obligatieaankopen te verminderen, hoewel het economisch herstel sterker wordt. De obligatiemarkt reageerde positief.

De Fed is optimistischer geworden over de economische toestand. 'Door de vooruitgang met de vaccinaties en de sterke steun van het economisch beleid zijn de indicatoren van de economische activiteit en de werkgelegenheid sterker geworden', zegt de centrale bank in een toelichting van het rentebesluit. 'De sectoren die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie blijven zwak, maar tonen beterschap.'

Recente cijfers van de omzet van de kleinhandel en de arbeidsmarkt tonen aan dat de economische groei in de VS versnelt. Dat is onder meer te danken aan de cheques die de meeste Amerikanen in maart hebben ontvangen met het stimulusplan van 1.900 miljard dollar.

De Fed is ook minder bezorgd over de economische vooruitzichten. De centrale bank spreekt nu over 'risico's' in plaats van 'aanzienlijke risico's'.

Het economisch herstel is ongelijk en verre van volledig.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

Maar Fed-voorzitter Jerome Powell onderstreept dat de economische crisis nog niet voorbij is. 'Het economisch herstel is ongelijk en verre van volledig', zei hij op een persconferentie. 'Er zijn nog altijd 8,4 miljoen banen minder dan voor de pandemie. De economie is nog ver verwijderd van onze doelstellingen.'

Obligatieaankopen

Daarom vindt de Fed het te vroeg om de stimulus voor de economie te verminderen. De centrale bank blijft elke maand voor minstens 120 miljard dollar staatsobligaties en herverpakte hypotheken kopen tot 'substantiƫle verdere vooruitgang' is geboekt naar de dubbele doelstelling van maximale werkgelegenheid en gemiddeld 2 procent inflatie. 'Dat zal nog wat tijd vergen', zei Powell.

De werkloosheidsgraad daalde in maart naar 6 procent, maar Powell noemt dat een hoog cijfer. Voor de pandemie was maar 3,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. De Fed vindt een werkloosheidsgraad van 4 procent optimaal. De inflatie blijft met 1,6 procent lager dan de doelstelling van gemiddeld 2 procent. Powell verwacht wel dat de inflatie de komende maanden boven 2 procent stijgt, maar hij merkte op dat die stijging wellicht tijdelijk zal zijn.

De stijging van de inflatie zal wellicht tijdelijk zijn.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

Economen voorspellen dat de Fed vanaf het vierde kwartaal haar obligatieaankopen vermindert, blijkt uit een peiling van het persbureau Bloomberg. Powell heeft beloofd dat hij zo'n 'tapering' ruim op voorhand zal aankondigen. Economen verwachten de eerste renteverhoging in 2023.

De Amerikaanse obligatiemarkt reageerde positief op de dubbele boodschap van economisch herstel en aanhoudende stimulus. De tienjaarsrente daalde na het rentebesluit van 1,64 naar 1,61 procent. De dollar verzwakte, waardoor de euro een halve cent steeg naar 1,213 dollar. De S&P500-index sloot nagenoeg onveranderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud