Federal Reserve blijft geld drukken

Ben Bernanke

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft vanavond beslist om het derde rondje geld drukken (QE3) voort te zetten. Ze blijft elke maand voor 40 miljard dollar herverpakte hypotheken kopen tot de arbeidsmarkt verbetert.

Voorts herhaalt de Fed dat de rente minstens tot midden 2015 zeer laag blijft. Er werden geen extra stimuleringsmaatregelen verwacht, omdat QE3 amper zes weken geleden werd gelanceerd.

De beoordeling van de economische toestand is nauwelijks veranderd. De Fed herhaalt dat de economie tegen een matig tempo blijft groeien en dat de werkloosheid hoog blijft.

De toelichting van het rentebesluit bevat slechts een paar kleine aanpassingen. De Fed is iets optimistischer geworden over de consumptie. 'De uitgaven van de gezinnen stijgen iets sneller.'

Maar over de investeringen werd de Fed een beetje somberder. 'De groei van de bedrijfsinvesteringen vertraagde.' De vorige keer stond er: 'De groei van de bedrijfsinvesteringen lijkt iets te vertragen.'

De Fed stelde ook vast dat de inflatie onlangs wat is gestegen. De toelichting verwijst naar de hogere energieprijzen.

Zoals de vorige keren stemde bestuurder Jeffrey Lacker tegen het rentebesluit. Hij verzet zich tegen de aankoop van herverpakte hypotheken en de belofte om de rente laag te houden tot midden 2015.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud