Federal Reserve gaat 'zonder limieten' obligaties inkopen

De Federal Reserve in Washington. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank gaat ongelimiteerd staatsobligaties inkopen om de impact van het coronavirus te counteren. De Fed pakt ook uit met een pak andere stimuli.

De Federal Reserve pakt uit met een nooit geziene stimulus om de economische schade van het coronavirus in te dijken. De centrale bank zegt dat ze desnoods onbeperkt schulden zal opkopen om de kredieten naar de gezinnen, de bedrijven en de grote werkgevers vlot te laten stromen. 'We zullen alles in het werk stellen om de monetaire politiek efficiënt naar de markt en de hele economie te laten doorstromen', stelt de Fed.

De Fed gaat niet alleen staatsobligaties kopen, maar ook commerciële hypotheekobligaties voor 'zoveel als nodig is' om de markt soepel te laten werken. Een onbeperkt Quantitative Easing (QE) dus. Vorige week had de centrale bank nog gezegd minstens voor 500 miljard dollar Treasuries en voor 200 miljard hypotheekschulden te zullen kopen. De Fed gaat ook meer soorten gebundelde hypotheekobligaties kopen dan eerst gepland.

'Enorme ontberingen'

Volgens de centrale bank is de actie nodig omdat er 'enorme ontberingen' geleden worden als gevolg van de coronapandemie en de economie met ernstige verstoringen te kampen heeft.

De Fed zet ook verschillende programma's in werking om de kredietstroom naar de bedrijven, de staten en de lokale overheden te verzekeren. Daarvoor trekt ze 300 miljard dollar nieuwe financiering uit, waarvoor 30 miljard kapitaal komt van het stabiliseringsfonds van de Schatkist.

Daarnaast zet de Fed twee programma's op om grote werkgevers te helpen. Eén ervan zal de uitgifte van nieuwe bedrijfsobligaties ondersteunen, een ander moet de liquiditeit verzekeren in bestaande bedrijfsobligaties.

Studentenleningen

Een ander programma, de Term Asset-Backed Securities Loan, moet de uitgifte vergemakkelijken van obligaties met een zeer breed gamma onderpand, zoals studentenleningen, autoleningen, kredietkaartschulden en leningen die gedekt worden door de zogeheten Small Business Administration. Die laatste instelling moet kleine bedrijven van kredieten blijven voorzien.

Om de staten en steden financiële zuurstof te geven, gaat de Fed ook haar programma uitbreiden om hoogwaardige gemeentelijke obligaties en schulden van de aparte staten te financieren. 

De Fed gooit alles naar de financiële markten, wat is essentie neerkomt op QE zonder enige limiet.
James Knightley
hoofdeconoom ING

'De Fed gooit alles naar de financiële markten, wat is essentie neerkomt op QE zonder enige limiet', zegt hoofdeconoom James Knightley van ING. 'De andere maatregelen moeten orde in de chaos brengen. Maar de angst bestaat dat het Congres nu denkt dat het meer tijd zal hebben om de noodmaatregelen van de federale overheid goed te keuren. De Fed kan echter niets doen om meest kwetsbare mensen te beschermen tegen het virus en de economische gevolgen van de lockdown.'

Knightley vreest dat er alleen al deze week 2 miljoen extra Amerikanen werkloosheidssteun zullen vragen. Vooral diegenen die van loonbrief naar loonbrief leven, dreigen het zeer lastig te krijgen.

De financiële markten reageerden slechts heel even gunstig op het ongeziene Fed-pakket. 'Dat de Fed dit doet, wijst op de ernst van de crisis. In normale tijden zou dit de beurzen naar boven katapulteren, maar zelfs gratis geld kan een virus niet stoppen', reageerde een handelaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud