Federal Reserve knipt weer in stimulus

Janet Yellen, voorzitster van de Amerikaanse centrale bank. ©Bloomberg

De Amerikaanse centrale bank bouwt haar stimulus voor de Amerikaanse economie verder af. De maandelijkse inkopen van staatsobligaties en herverpakte hypotheken zakken zoals verwacht van 55 tot 45 miljard dollar.

Het besluit over de afbouw werd unaniem genomen, stelt de Federal Reserve (Fed) in zijn communiqué.  De centrale bank hield het belangrijkste rentetarief onveranderd op 0-0,25 procent. Ook dat was verwacht. De Fed herhaalt dat die lage rente nog lange tijd laag zal blijven. 

De verdere stimulusafbouw verantwoordt de Fed door de goede signalen voor de Amerikaanse economie. Na de flinke afkoeling in de wintermaanden trekt de groei weer aan. Met dank aan de particuliere consumptie die versnelt.

Economen zagen in die commentaar een groeiend optimisme bij de centraal bankiers. Die analyse leidde op Wall Street tot een record voor de Dow Jones (0,3% tot 16.580,84 punten). De flink tegenvallende eerstekwartaalgroei van de Amerikaanse economie (0,1 procent, terwijl 1,2 procent was verwacht) die eerder op de dag werd vrijgegeven, werd volledig overstemd.

De stimulus van de Fed bedroeg op zijn hoogtepunt maandelijks 85 miljard dollar, van september 2012 tot december 2013. De Fed heeft met andere woorden zowat de helft van het parcours afgelegd in de volledige afbouw van zijn inkoopprogramma. Tegen het huidige tempo zullen de inkopen in oktober tot nul zijn herleid.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud